Op de foto een schoffelmachine voor achter de trekker. Onkruid wieden ging hiermee weliswaar snel maar nadelen waren er ook. Zo scheelde het minder arbeid dan gehoopt, er waren namelijk twee personen bij nodig: één voor op de trekker en één voor op de machine. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1950: Schoffelmachine met enorme werkbreedte

De werkbreedte van wel vier meter was een groot voordeel. Nadeel was dat er toch nog veel mankracht nodig was.

Op deze foto uit 1950 kijken boeren kritisch naar een wiedmachine voor achter de trekker. Wiedmachines waren er al voor achter het paard maar aangezien de trekker won aan populariteit, werden ook hiervoor varianten ontwikkeld. Onkruid wieden kon met eggen, op de foto gaat het om een schoffelmachine. De werkbreedte kon bij dit type wel vier meter bedragen. Dat was ongekend veel zeker in vergelijking met handwerk wat in die dagen ook nog voorkwam.

Bevestigingspunt kon hoger of lager

De machine op de foto werd bediend door een persoon die achter op het plankje kon zitten. Van hieraf was het schuifstuur te bedienen, net als de hefboom die zorgde voor de vergrendeling. In werking was het schoffelraam vergrendeld, uit werking werd hij ontgrendeld. De stand van de schoffels was aan te passen door de wiedbalk meer of minder achterover te laten hellen. Voor extra effect was ook het bevestigingspunt aan de trekker hoger of lager in de stellen. De schoffels zelf waren van het ganzenvoettype.

Kans op fouten groot

Vanwege de grote snelheid die met de trekker gegenereerd kon worden, was de kans op fouten groot als de bestuurder niet heel ervaren was. Een klein beetje scheef sturen en een hele rij erwten, gerst of bieten werd onder geschoffeld. Een ander nadeel was dat de trekkerbanden zorgden voor diepe rijsporen en dat voor het draaien en keren van het geheel erg veel oppervlakte nodig was.

Alles bij elkaar kwam deze machine tijdens de demonstratie niet erg gunstig uit de bus. De paardenwerktuigen bleven nog favoriet.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin