Nieuwe maisrassen moeten altijd een toegevoegde waarde hebben op de reeds toegelaten rassen. Dit jaar zijn er liefst 16 nieuwkomers op de Aanbevelende Rassenlijst 2024. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

16 nieuwe maisrassen op rassenlijst

De Aanbevelende Rassenlijst 2024 is verrijkt met 8 nieuwe snijmaisrassen. Daarnaast zijn er maar liefst 8 rassen geschikt voor korrelmais en ccm-teelt toegevoegd aan de lijst.

Op de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst zijn 5 snijmaisrassen toegevoegd in de groep zeer vroeg / vroeg. KWS Benelux ziet Polento nieuw op de rassenlijst. Het ras is de vroegste van de vijf nieuwkomers en kent een verhoudingsgetal van 100 voor opbrengst. Dat is precies het gemiddelde, wat voor de zeer vroege mais neer komt op 22 ton droge stof opbrengst per hectare. Limagrain Nederland krijgt er twee rassen op de Rassenlijst bij. Dat zijn LG 31.208 en Revelation. De eerste heeft een relatief hoge zetmeelopbrengst bij 35% droge stof (103) en een hoge VEM per kilo droge stof (101). Revelation scoort op zowel zetmeelgehalte als opbrengst per hectare en VEM per hectare bovengemiddeld.

Bayer Crop Science ziet Hawking doorbreken. Dit ras doet het goed op zetmeelgehalte, maar scoort ook hoog op de landbouwkundige eigenschappen zoals stevigheid, zomerlegering, resistentie stengelrot en builenbrand.

De laatste nieuwkomer in de zeer vroege groep is Cheerful van RAGT Benelux. Dit ras scoort bovengemiddeld goed op droge stof opbrengst en VEM-opbrengst per hectare.

Middenvroeg

In de groep middenvroeg-middenlaat zijn drie rassen toegevoegd. Dat zijn LG 32.257 van Limagrain; Darcy van MAS Seeds en P8317 van Pioneer Hi-Bred.

Darcy doet het vooral goed op zetmeelgehalte bij oogst en bij 35% droge stof. P8317 scoort juist goed op de drogestof en VEM opbrengst per hectare. Opvallend is dat LG 32.257 het op alle fronten goed doet, dus zowel in zetmeel als in opbrengstcijfers.

Korrelmais

Ondanks een gering areaal korrelmais in Nederland zijn er wel 8 nieuwe rassen beschikbaar. Daarvan zijn er vijf afkomstig van KWS Benelux: KWS Nevo; Amarola; KWS Giulio; KWS Adorado en KWS Emporio.

Syngenta Seeds ziet SY Cosmos doorbreken. Voor Saaten-Union is Climber de nieuwkomer. Caussade Semences verwelkomt ES Blackjack.

Voor de meeste korrelmaistelers is oogstbaarheid een belangrijke eigenschap evenals drogestofopbrengst. De meeste nieuwe rassen zijn gemiddeld beter dan de oudere rassen. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen. Zo scoren KWS Jiulio en Climber beide het hoogst (8) van de nieuwkomers voor oogstbaarheid. Het cijfer voor oogstbaarheid duidt op de kans op omgevallen planten door zowel een stengelrotaantasting als door gebrek aan stevigheid. Beide eigenschappen zijn ook afzonderlijk aangegeven. Nevo en Amarola zijn juist de vroegste rassen van deze lijst.

Beheer
WP Admin