Foto: Canva VarkensNieuws

13 biologische varkensbedrijven erbij in 2021

De biologische varkenshouderij groeit de laatste jaren gestaag.

Afgelopen jaar kwamen er 13 bedrijven bij, het totaal komt daarmee op 191. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bedrijven tellen in totaal 103.184 varkens, wat neer komt op een gemiddelde van 540 varkens per bedrijf.

Er blijft animo om om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. In 2017 telde Nederland nog 142 biologische varkenshouderijen. Tussen 2018 en 2020 daalde het aantal bedrijven in omschakeling van 14 naar 9. Afgelopen jaar kwamen er 3 omschakelaars bij. Varkenshouders kunnen pas omschakelen als de biologische slachterij De Groene Weg voldoende afzet voor het vlees heeft.

Gelderland telt met 74 bedrijven het grootste aantal biologische varkenshouderijen, gevolgd door Overijssel met 35 en Noord-Brabant met 23.

Reacties

  1. Yep, iets meer bedrijven maar samen minder varkens. Enkel 1% van de nederlandse varkens worden biologisch gehouden. En dat valt me vies tegen: veel burgers willen bio maar weinig consumenten kopen bio. Meer varkenshouders willen overstappen naar bio maar er is te weinig vraag. De media moet zich niet zo gek laten maken door burgers die alleen zeggen dat ze bio willen.

Beheer
WP Admin