Ontmanteling drugslab in Noord-Brabant. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

124 drugslabs ontdekt in 2023, veel bij boeren

In 2023 zijn tot nu toe 124 drugslabs ontmanteld. Boeren wordt grof geld geboden voor het verhuren van leegstaande gebouwen aan drugscriminelen. Dat komt uit een onderzoek van het RTL nieuws.

De 124 opgespoorde drugslabs is een forse stijging ten opzichte van 2022 toen de teller bleef hangen bij 105. De politie denkt dit jaar ongeveer een derde van de drugslabs te hebben gevonden, gebaseerd op eigen bronnen en afvaldumpingen. Toch worden handhavers nog wel verrast door explosies op plekken waar de aanwezigheid van een drugslab niet werd vermoed. Volgens RTL nieuws zijn veel drugslabs gevestigd in afgelegen gebieden op het platteland.

Drugslabs in hele land

“Criminelen benaderen boeren voor ruimtes om drugs te produceren en bieden wel € 40.000 per maand aan huur”, zegt politiewoordvoerder Eric Passchier. Hij beschrijft hoe mannen in trainingspakken in Volkswagen Polo’s door Werkendam in Noord-Brabant reden. Overal deden ze briefjes in de bus met het aanbod om de ruimte voor grof geld te huren. “Maar toch zien we dat het merendeel van de boeren niet op dergelijke voorstellen in de brievenbussen ingaat en daar zijn we heel blij mee.”

Noord-Brabant is al lang niet meer de enige provincie die met drugslabs te maken heeft. De afgelopen jaren worden drugslabs in het hele land gevonden, met name ook in Gelderland en Overijssel. Criminelen hebben, volgens Femke van de Plas, vertrouwenspersoon van de ZLTO, oog voor welke boeren het financieel moeilijk hebben. “Je ziet kwetsbare locaties, afgelegen percelen en minder goed onderhouden ruimtes.” Al snel volgt er een telefoontje of een briefje in de brievenbus met een lucratief voorstel.

In 2020 werd een recordaantal van 129 drugslabs opgespoord dankzij het kraken van EncroChat, een communicatiesysteem dat destijds veel werd gebruikt door criminelen. De jaren daarna volgde het kraken van chatdiensten als Sky en Anom. Telkens weer weten drugscriminelen alternatief communicatiekanalen te vinden.

Reacties

  1. Is de landbouw Crimineel NEE maar er zijn veel criminele aan de landbouw gerelateerde criminaliteit waar te weinig afstand van wordt genomen

Beheer
WP Admin