Na de gesprekken met organisaties praat Johan Remkes vrijdagmiddag ook met individuele boeren. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Elf boerenorganisaties gaan met Remkes praten over stikstof

Na een paar weken van stugge weigeringen van boerenclubs heeft Johan Remkes z’n gastenlijst voor vrijdagochtend definitief. 11 organisaties zullen aanschuiven bij de bemiddelingspoging van het kabinet.

LTO was vorige week de eerste die overstag ging. Een aantal andere partijen, bijvoorbeeld de biologische boeren, was sowieso al van plan om met kabinet en gespreksleider Johan Remkes aan tafel te gaan om de stikstofplannen te bespreken.

LTO vertegenwoordigt behalve de eigen achterban ook die van Agractie, DDB, FDF, NAV, NMV, NVP en POV. De organisaties hebben woensdagavond een inhoudelijke lijn afgesproken. Voorzitter Sjaak van der Tak gaat ‘een boodschap overbrengen naar het kabinet’.

LTO: verkennend gesprek

LTO benadrukt dat het een ‘verkennend gesprek’ is, waarna de grootste belangenbehartiger opnieuw gaat afwegen of verder overleg nuttig is. Een harde voorwaarde was voor Van der Tak immers dat er wel over doelen, tijdspad en middelen gepraat kon worden. Een toezegging van Rutte daarover haalde LTO over de streep vorige week.

Volgens LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is geformuleerd: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen. Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

FDF: harde afspraken gemaakt

FDF-voorman Mark van den Oever heeft vertrouwen in boerenpartner LTO Nederland, die vrijdag in gesprek gaat met het kabinet. Volgens Van den Oever zijn er ‘harde afspraken’ gemaakt tussen de boerenorganisaties over het aanstaande overleg. Hij wilde niet uitweiden over om wat voor afspraken het gaat.

Verder zijn vrijdag van de partij: Biohuis, Bionext, BoerenNatuur, Caring Farmers, Demeter, Federatie agro-ecologische boeren, Sectorraad Paarden, TransitieCoalitie Voedsel, Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek en Netwerk Grondig. Niet in deze lijst staat jongeboerenclub NAJK. “Rutte en Remkes zijn aan zet”, vindt voorzitter Roy Meijer.

Agractie niet aanwezig

Agractie onderschrijft de boodschap van LTO, maar heeft ook bij premier Rutte aangegeven dat wat hen betreft hun aanwezigheid aan tafel geen nut heeft. Voorman Bart Kemp zegt meermaals met Rutte gesproken te hebben en wilde dat de premier garandeerde dat de hoofdpunten van Agractie gehonoreerd werden. Het gaat de actiegroep om het schrappen van de KDW, sneller legaliseren van de PAS-melders, een taboe op onteigening en het invoeren van een drempelwaarde. Rutte deed hierop geen toezeggingen en dus was het besluit van Agractie om niet te gaan.

Vrijdagmiddag ontvangt Remkes ook nog een ‘stuk of 10’ individuele boeren. Volgens zijn woordvoerder is dit een breed palet aan ondernemers: grote bedrijven, kleine bedrijven, uit verschillende regio‘s, biologisch en gangbaar. Dit was een wens van Remkes zelf, om ook de praktijkverhalen te horen, los van een eventuele positie bij een belangenclub, aldus zijn woordvoerder.

Later deze maand gaat Remkes over de stikstofaanpak in gesprek met andere belangstellenden in het dossier. In totaal staan er 6 gesprekken op de agenda, waarvan de eerste 2 dus na vrijdag achter de rug zijn. Dan volgen als eerste natuur- en milieuorganisaties. Op een later moment los van elkaar provincies en ketenpartijen. En nog een keer met individuele bedrijven uit de keten. Eind augustus schrijft Johan Remkes zijn bevindingen op en stuurt deze naar het kabinet.

dit bericht is bijgewerkt op 5 augustus 2022


Meer weten over de stikstofcrisis? Bekijk het gratis webinar waarin Boerderij-redacteur Jan Braakman antwoord geeft op vele vragen.

Reacties

  1. Breukink snapt er nog steeds niks van. Je kunt Nederland kwa grondsoort, geen bergen of grond met stenen toch niet vergelijken met zwitserland of Oostenrijk bv.
    Het volkomen belachelijk om dat europees gelijk te maken.

  2. Remkens schrijft later zijn bevindingen . Heeft hij die nu mogelijk al in zijn gedachte . Gaat hij als onpartijdig persoon de gesprekken aan .

    1. Juist hilhorst dat we op zo.n postzegel zoveel stikstof en co2 produceren grotere onzin is niet te bedenken

Beheer
WP Admin