Toeschouwers van een boerenprotest in Leeuwarden uiten hun steun. De boerenorganisaties zijn nu eensgezind om het gesprek met Johan Remkes aan te gaan. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

LTO namens brede boerencoalitie naar Remkes

LTO gaat vrijdag het gesprek aan met het kabinet en Johan Remkes over het stikstofbeleid. Acht boerenbelangenbehartigers zitten inhoudelijk op één lijn, maar hebben vooralsnog weinig vertrouwen in het overleg.

“LTO spreekt vrijdag met het kabinet in goede afstemming met alle partijen. De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd”, staat in een verklaring namens Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij.

‘Gruwelijke eenheid’

De clubs zijn van plan samen op te trekken en hebben inhoudelijk een gezamenlijke lijn. Dat is woensdagavond tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van die clubs vastgesteld. Eerder hebben al elf organisaties, waaronder dus LTO, bij Remkes aangegeven dat ze vrijdag aanwezig zullen zijn.

Het overleg van woensdagavond volgde nadat LTO vorige week aankondigde op de uitnodiging van Remkes in te gaan, waar vanuit verschillende boerenhoeken kritiek op kwam. Andere belangenorganisaties gingen daarom hun weigering op Remkes’ uitnodiging heroverwegen. Jeroen van Maanen ziet dat na het overleg er een ‘gruwelijke eenheid’ in de landbouw heerst.

Harde afspraken gemaakt

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is geformuleerd: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen. Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek zal zijn, is nog niet bekend.

FDF-voorman Mark van den Oever heeft vertrouwen in boerenpartner LTO Nederland, die vrijdag in gesprek gaat met het kabinet. Volgens Van den Oever zijn er ‘harde afspraken’ gemaakt tussen de boerenorganisaties over het aanstaande overleg. Hij wilde niet uitweiden over om wat voor afspraken het gaat.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

    1. Lto is voor meer dan de helft van de inkomsten afhankelijk van rvo. De overheid houd hun baantjes in stand. Maar dan moeten ze doen wat de overheid wil.

Beheer
WP Admin