Varkenshouderij

Nieuws 19112 x bekeken 20 reactieslaatste update:2 jul 2015

Meer zeugenhouders failliet

Doetinchem - Het aantal faillissementen in de zeugenhouderij neemt toe, meldt DLV Dier. Voorheen lukten het ondernemers die het financieel niet meer konden bolwerken, vrijwel altijd om schuldenvrij te stoppen.

Het zijn vooral de grotere vermeerderaars waar schuldeisers of de ondernemer zelf het faillissement aanvragen. Lage opbrengstprijzen versus hoge kosten voor mest en huisvesting maken dat de druk in de zeugenhouderijsector oploopt. Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank: "De biggenprijzen zijn al geruime tijd lager dan verwacht. Investeringen worden niet snel genoeg terug verdiend."

Niet gegroeid, wel geïnvesteerd

Veel zeugenbedrijven hebben de afgelopen jaren fors moeten investeren om aan de nieuwste dierenwelzijn- en milieueisen te voldoen. Huirne verwacht dat de marktsituatie in de varkenshouderij het komend half jaar niet verbetert.

Druk in tweede helft jaar groter

Paul Bens, directeur van DLV Dier verwacht eveneens dat de druk in de sector de tweede helft van het jaar groot zal zijn. "De biggen gaan nog wel goed weg, maar de zorgen bij varkenshouders nemen toe." De penibele bedrijfseconomische situatie van veel zeugenhouders wordt versterkt omdat de waarde van het onroerend goed sterk is gedaald. "De waarde van woning, stallen en grond dekt onvoldoende de financieringslast. Circa een kwart van de zeugenhouderijen staat onder water."

Geen hulp van voerleverancier

Voorheen waren voerleveranciers genegen om ondernemers financieel te hulp te schieten, maar die tijd is voorbij, zegt Bens. "De veevoerbedrijven zijn strenger geworden en eisen dat rekeningen eerder betaald worden."

Ondernemerschap bepalend voor toekomst bedrijf

Huirne ziet dat vaak het ondernemerschap bepalend is of een bedrijf het redt of niet. "De marges in de sector zijn klein. Het ondernemerschap van een varkenshouder wordt nu sterk op de proef gesteld."

Het valt Bens op dat het de relatief jonge zeugenhouders zelf zijn die het besluit nemen om te stoppen. "Deze groep ondernemers is op een leeftijd dat zij nog gemakkelijk aan ander werk kunnen komen. Zij zien er geen heil in om nog twintig jaar voor de bank te blijven boeren."
In 2014 telde Nederland 2016 zeugenbedrijven. Dat blijkt uit LEI-cijfers.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra


  Mooi resultaat voor het behaalde dieren welzijn en millieu. Dat er vele bedrijven en gezinnen naar de klote geholpen zijn is blijkbaar van ondergeschikt belang.

 • juur

  Buiten Nederland zijn er varkens genoeg. Daar is men ook zelfvoorzienend.

 • John*

  50% van de productie vind plaats en afgeschreven en afgeloste stallen, deze productie drukt de kostprijs. opbrengstprijs volgt de kostprijs dus boeren op een volledig nieuw bedrijf met hoge financiering is een risico.

 • John*

  denk ook dat het niet belangrijk is om de waarde van het vastgoed te weten maar de waarde van het bedrijf. Dat laatste bepaald hoeveel financieering een bedrijf af kan.

 • WT

  De vleesvarkenshouders hebben het nog veel slechter al 5 jaar lang
  maar hier hebben we hhet niet over?
  De kraamkamers van europa moeten eerst dicht voor het ooit
  beter wordt, alleen dat snappen de banken nog niet.
  Zelfvoorzieningsgraad in europa moet onder de 100 blijven.
  Dat is de oplossing en niks anders. En John moet niet zo dom
  lullen maar aan het werk gaan.

 • Venstra

  Kijken die boeren bij het investeren ook nog naar of het simpelweg wel uit kan om die oude stallen te updaten met lage prijzen of complete nieuwe bedrijven te bouwen, meer voor minder. Als bij ons de melkprijs naar 15cent gaat dan verkopen we de koeien en gaan we aardappels verbouwen, ben niet boer geworden omdat het vanzelfsprekend is, zo simpel is dat.

 • hooghoes

  Er is gewoon geen plek voor die bedrijven .ze moeten voer aankopen en mest afvoeren .das gewoon te duur .

 • Snel


  De Nederlandse politiek draait de sector de nek om met hun boven europese regels. De grond verschraalt door te weinig mest, zeugen mogen niet meer in voerligboxen 4 weken na `t dekken  en nog meer van al dat gedoe. Standsorganisaties ( LTO NVV) durven geen stelling te nemen en sluiten alleen maar compromisssen.

 • eenvoudige boer


  Het is wel makkelijk om te zeggen dat de bedrijven die het niet redden geen goede ondernemer zijn. De faktor geluk en een goede dosis gezond boerenverstand en willen werken zijn ook belangrijke aspecten.

  vb. Iemand die veel aardappelen vrij teelt vind men een echte ondernemer en iemand die aandelen heeft is een gokker. In werkelijkheid is er weinig verschil.

 • cross

  Roverheid plundert waar wat te halen valt en boerzijn hangt af van allerlei subsidies, met gezond ondernemen heeft het niks meer te maken. Dat welzijn is ook zo'n graaipost, LID/RVO hebben 100% maling aan dierenwelzijn, zie OVP, zwartboek in beslag genomen dieren van st zinloos geweld. http://www.filmsforaction.org/watch/how-the-elite-stay-in-power/

 • agratax2

  Misschien hadden alle varkenshouders de milieu en dierwelzijns eisen moet vertalen in minder dieren per bedrijf, in plaats van meer m2 per bedrijf te maken om zo het aantal dieren op peil te houden. Winst per zeug, bij minder zeugen is altijd beter dan verlies per zeug bij (heel) veel zeugen. Of zijn onze varkensboeren net als de Russische veehouders gebonden het aantal dieren op peil te houden om niet hun finaciering te riskeren? Als dat zo is, zijn de relatiebeheerders van de banken, niet bepaald slim bezig en moeten we ons afvragen of we dit soort mensen wel als meedenkers willen hebben.

 • Barneveldsei

  Wat de consument vraagt moet hier geproduceerd worden, het is van de zotte dat het geïmporteerd wordt uit het buitenland. En in de hoofdzaak om milieu regels die wal nog schip raakte maar wel een investering is geweest voor de agrarische sector. 

 • John*

  nu je bedrijven over kan nemen voor 1000 tot 1500 euro, afhankelijk van de staat van t bedrijf,  per zeugenplaats ALL-IN (zeug stal rechten) is het weer leuk om te starten. 14 jaar geleden werden mindere bedrijven voor veel meer geld verkocht... alle jaren gebakken lucht afgelost en niet kunnen reserveren voor vervangingen doet een groep ondernemers nu de das om.

 • slutter

  .Goed gezien Agratax.

 • priems

  John leuk om van andermans elende te profiteren. Probleem is te veel zeugenplaatsen bij bouwen om milieu en welzijn eisen te kunnen terug betalen Door deze grote stap te doen moet de prijs de komende jaren wel mee zitten en dat gebeurd niet. Dat is het voordeel van de rest van Europa deze doen niet mee aan de waanzin in Nederland

 • veldzicht

  Pries #15,dat weet je toch die'bioindustrie 'wordt net zo lang gepest tot er niets meer over blijft en alles in het buitenland zit.

 • John*

  @priems, probleem is dat er te veel betaald is voor waardeloze bedrijven om dat toen der tijd de prijzen goed waren. banken, voerleveranciers iedereen heeft er toen aan meegedaan maar (jonge) ondernemer die toen ingestapt is zit met een versleten stal zonder geld.

  Daarom worden er nu bij bedrijfsovernames weer realistische bedragen betaald om de continuiteit te borgen. Je weet immers wat er overblijft om aan rente en aflossing te betalen en dat is met deze prijzen niet bijster dus je bied nooit te veel. Dus nooit meer bieden dan de financieringscapaciteit - verbouwingen - rechten - vee en opstartkosten. Zodat je zelf de komende 10 jaar makkelijk kan boeren en reserveren voor vervangen of uitbreidingen in de toekomst.

 • Tearpoal

  En toch zie hier en daar nog nieuwe stallen verijzen. Mischien meer 'de boederij' lezen. Dat werk zeker positief.

 • koestal

  De wereld gaat aan vlijt ten onder

 • John*

  nieuwe stallen bouwen kan ook prima, zeker i.c.m. afgeloste stallen. wa je in die stal verdient helpt mee aan de rente en aflossing van de nieuwe.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.