Varkenshouderij

Nieuws 2627 x bekeken 10 reacties

NVV wint zaak om Aujeszky-gelden

Den Haag - De Sociaal Economische Raad (SER) beraadt zich over de uitspraak van de Haagse rechtbank in de zaak tussen NVV en SER over de Aujeszkygelden.

Hoger beroep tegen de uitspraak is één van de mogelijkheden. Volgens de uitspraak van de Haagse rechtbank moet de SER de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) ruim €11 miljoen uitbetalen aan wettelijke rente in de Aujeszky-procedure. Het bedrag komt bovenop de €16,1 miljoen die de SER in maart 2013 al aan de NVV uitkeerde. NVV-voorzitter Ingrid Jansen is verheugd over de uitspraak en spreekt over gerechtigheid voor de leden en de oud-leden van de vakbond.

De €16,1 miljoen die de SER eerder uitkeerde, is compensatie voor de geleden schade tijdens de periode 1993-1998, toen varkenshouders via een Landbouwschapsverordening werden verplicht om tegen vooraf vastgestelde tarieven hun dieren te enten tegen de ziekte van Aujeszky. De NVV kwam tegen deze gedwongen nering in verzet. Na een lange weg van gerechtelijke procedures haalde de NVV zijn gelijk en keerde de SER het geld vorig jaar uit aan de vakbond.

Er was echter een meningsverschil tussen SER en NVV over hoe de rente was berekend. De SER berekende rente vanaf 2003 en stelde dat dit was uitonderhandeld tijdens de procedures; de NVV was het daar niet mee eens en stelde dat er nooit is onderhandeld over de ingangsdatum van de rente. De NVV stele zich op het standpunt dat de rente moest worden berekend vanaf het ontstaan van de schade in 1993. Het meningsverschil leidde weer tot een rechtsgang, waarin de Haagse rechtbank zich nu in het voordeel van de vakbond heeft uitgesproken.

Eric Douma, LTO-Noord voorzitter varkenshouderij wil inhoudelijk niet zo veel zeggen over de zaak. "De NVV heeft de zaak aangevochten en is in het gelijk gesteld. dat hebben ze goed gedaan. Zo werkt het in Nederland." Hij is niet bang dat de samenwerking van LTO en NVV binnen het Verenigd Varkenshouderij Platform en de Producentenorganisatie Varkenshouderij onder druk komt. "Het is voor ons een zaak uit het verleden waar onze voorgangers bij betrokken waren. Wij zijn later ingestapt en we laten onze huidige samenwerking daar niet door beïnvloeden."

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Geweldig, proficiat! De enige belangenbehartiger die daadwerkelijk opkomt voor zijn leden.

 • gjh

  daar kan het lto een voorbeeld aannemen , van harte varkensvakbond een knap stukje werk.

 • .....

  Gefeliciteerd NVV , het pappen en nathouden van de LTO heeft de boeren al veel te veel gekost

 • boerkebrabant

  jammer voor de lto leden, die kunnen er vaak niks aan doen dat hun belangenbehartigers zitten te slapen, een rede temeer om weg te gaan bij die koeie club, en je aan te sluiten bij nvv en pov

 • chila

  Nvv bestuur en oud bestuur en alle leden en oud leden GOED BEZIG !!!
  Een lichtpuntje in financieel zware tijden .
  Bedankt.

 • BW

  Om 27 miljoen schadevergoeding te krijgen moet je als overheid de plank toch wel flink mis geslagen hebben. NVV (met name W v Gemert) bedankt voor de standvastigheid. Soms ook wel eens een rechtszaak verloren, maar nu dik en dik gewonnen. Geniet er maar eens even van!!!

 • joannes

  Wat denk je @BW? De grootste bluffers zijn diegene die Politiek bedrijven! Dat ze nu met allerlei vertragingstechnieken en achter de schermen beinvloeden van het (Z)LTO nu toch nog moeten bloeden maakt dat maar weer eens hartstikke duidelijk! Het wordt tijd dat die andere beperkende wetten ook een juridisch getoetst worden!

 • jan en gerry

  nvv geweldig .ga zo door.

 • porky01

  NVV proficiat. Sluit me volledig aan bij de woorden van BW.
  Je ziet maar weer dat we als varkenshouders WEL ZELF VEEL KUNNEN BEWERKSTELLIGEN!!!!!

 • evanderpasch1

  nvv lidmaatschap koste geen geld maar levert geld op

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.