VarkensOpinie

Staartenaanpak

Weglaten van het couperen van staarten is moeilijk. De Nederlandse aanpak is echter veelbelovend. Maar daarvoor is wel draagvlak nodig.

De Salone del Gusto in Turijn, de tempel van de smaak, wordt georganiseerd door Slowfood. Deze organisatie zet zich af tegen de industriële productie van voedsel met fastfood als exponent. Slowfood beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken in een regio. De beweging is in 2009 opgezet door Carlo Petrini in Italië, maar heeft intussen meer dan 100.000 leden in 150 landen. Het internationale symbool van Slowfood is de slak.

Dierenwelzijn

De EU organiseerde samen met wereldvoedselorganisatie FAO en Slowfood twee seminars. Ik was aanwezig op uitnodiging van DG Sanco (EU) om te spreken op de twee seminars. Dierenwelzijn was het onderwerp in beide seminars. Mijn eerste presentatie had als titel: Is hoog dierenwelzijn duurzaam? Een mooie kans om non-castratie op de Europese te agenderen. Ook bij Slowfood. Natuurlijk weet ik ook wel dat het voor zeer zware varkens best een uitdaging is, maar het is belangrijk dat varkenshouders nadenken over de aanpak en niet bij voorbaat ‘nee’ zeggen en op hun lauweren rusten. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, vind ik.

Netwerken

De tweede presentatie ging over de relatie tussen wetenschap en de varkenssector. Een mooie kans om de gouden driehoek: onderzoek en wetenschap, bedrijfsleven, NGO’s en overheid neer te zetten. Daar is Nederland groot mee geworden. En juist ons goudhaantje staat onder druk sinds de aankondiging van de opheffing van de productschappen  (dus toch maar snel even lid worden van de POV).

De netwerkaanpak is ook succesvol. Varkenshouders pakken samen met VIC Sterksel en VarkensNET een probleem of kans op, kijk naar de Pro Dromi-boeren. Trouwens, veel van die netwerken krijgen ter ondersteuning geld uit EU-fondsen. Een mooie gelegenheid om daar de Nederlandse staartenaanpak goed neer te zetten. U weet ongetwijfeld dat couperen verboden is in de EU. Maar we weten allemaal dat het haast onmogelijk is om te stoppen met het couperen van de staarten. Soms gaat het best goed, maar je kunt zo ineens grote problemen krijgen met staartbijten. Ik denk dat meer dan 95 procent van de varkenshouders de staarten van de varkens coupeert. Dat mag met een attest van de dierenarts bij wijze van uitzondering. Bij ons is dat geen uitzondering maar regel.

Samenwerking

Mijn doel was te laten zien hoe bedrijfsleven en praktijk in Nederland samenwerken. Eerst een demonstratieproject op VIC Sterksel om te laten zien dat de staart eraan kan blijven. Dan een ‘toolkit’ ontwikkelen om eventuele uitbraken van bijten onder controle te krijgen. Dit alles met een groep varkenshouders die feedback geeft vanuit de praktijk en ook zelf op het eigen bedrijf test. Als dat allemaal lukt, kunnen alle varkenshouders een start maken met varkens met langere staarten. Wat heb je aan wetgeving waar je je niet aan kunt houden? Er is draagvlak nodig en je moet ook de middelen hebben om je eraan te kunnen houden. Anders sta je met lege handen. Dat is de boodschap die ik de mensen daar in Turijn mee wilde geven.

Beheer
WP Admin