Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

Communicatie en geld beste stimulans weidegang

Gerichte communicatie met en begeleiding van niet-weiders, het bieden van voordelen aan weidende veehouders en verhoging van de weidepremie zijn de effectiefste maatregelen voor meer koeien in de wei.

Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen UR en CLM in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Met begeleiding wordt weidegang goed op een bedrijf ingevoerd. Het gaat daarbij om een intensivering van het huidige programma van Stichting Weidegang, waarvoor extra coaches moeten worden aangetrokken.

Een hogere weidepremie is volgens de onderzoekers goed uitvoerbaar en trekt zeker nieuwe weiders over de streep. Een verhoging zou in 2018 al mogelijk zijn. Hier moet binnen de zuivelondernemingen naar worden gekeken. Extra voordelen van weiders kunnen komen uit voorkeursposities bij uitgifte van pachtgronden, bedrijfsspecifiek verantwoorden van fosfaatrechten, of een vrijstelling op het scheurverbod van grasland in het najaar.

Haalbaarheid

De haalbaarheid hangt af van welke voordelen er precies worden geboden. De verwachting is dat dit soort maatregelen niet voor 2019 kunnen worden ingevoerd.

In het onderzoek zijn verder de maatregelen weidegang als voorwaarde bij uitbreiding, weidegang in het GLB en wettelijke verplichting geïnventariseerd. De haalbaarheid van deze drie maatregelen is moeilijk, mede omdat er wettelijke kaders voor nodig zijn. Bij de GLB-optie of verplichting door de overheid bestaat het risico dat de weidepremie vervalt en leidt tot een hogere melkprijs voor de niet-weidende veehouders.

Beheer
WP Admin