Rundveehouderij

Nieuws 2278 x bekeken 2 reacties

Meerderheid NZO-leden tegen minimumeisen

Een plan van de NZO (dat vooral wordt gesteund door FrieslandCampina) om alle melkveehouders vanaf 1 januari 2018 te laten voldoen aan minimumeisen op gebied van duurzaamheid en milieu is voorlopig gesneuveld.

Dit bevestigen verschillende NZO-leden. Frieslandcampina werkt intern aan verscherping van de eisen waar leden-melkveehouders zich moeten houden, om zo te kunnen blijven voldoen aan de doelen van de Duurzame Zuivelketen. Uit de jaarlijkse monitoring van het LEI blijkt dat een extra inspanning nodig is om aan sommige doelen te voldoen, aldus een woordvoerder van de NZO. Verdere mededelingen over de discussie wil hij niet doen. FrieslandCampina wil niet reageren.

Duurzame Zuivelketen

FrieslandCampina wil dat ook de andere leden van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) mee doen, omdat dit past bij het streven van de Duurzame Zuivelketen en ook om de discussie binnen de eigen coöperatie gemakkelijker te maken.

Een meerderheid van de overige NZO-leden wilde dinsdag niet meegaan, zo bleek tijdens de algemene ledenvergadering van de club.

Hoogleraar Rogier Schulte. Foto: Tamara Reijers
Hoogleraar Rogier Schulte. Foto: Tamara Reijers

Te snelle verandering

Dat is overigens niet omdat deze leden allemaal tegen de introductie van minimumeisen of scherpere doelen zijn. Het is volgens de meesten onvermijdelijk dat de lat op termijn hoger wordt gelegd. Het verzet is vooral tegen het tempo dat FrieslandCampina voorstaat. Ze willen de melkveehouders iets meer rust gunnen en menen dat nu verdergaan verzet oproept.

Wagenings hoogleraar Rogier Schulte zei tijdens een openbare bijeenkomst daarna, die ook over duurzaamheid ging, dat boeren volgens hem vaak terecht het gevoel hebben nu een links, dan weer rechts met allerlei eisen en (overheids)beleid om de oren te worden geslagen.

Laatste reacties

  • GCK

    Intern en met de NZO bepaalt FrieslandCampina de regels. De leden moeten niet zeuren, maar slikken.

  • vandenbrand

    weer een manier om wat leden van fc van boord te duwen

Of registreer je om te kunnen reageren.