Foto: ANP RundveeNieuws

Strijd om melkveehouder is weer volop ontbrand

Het perspectief van slinkende aanvoer en onvrede bij DOC zorgt voor drukte op de transfermarkt. A-ware, Vreugdenhil en anderen zijn beschikbaar.

Niet FrieslandCampina, maar andere verwerkers strijden opeens weer volop om de melkveehouder. Wie wil overstappen, heeft weer keuze: A-ware, Vreugdenhil, Farmel.

Strijd om boer lijkt verrassend met idee van overvoerde zuivelmarkt

Met zorgen om een te hoge melkproductie vanwege de fosfaatuitstoot en bij velen nog het idee van een overvoerde zuivelmarkt in het achterhoofd, lijkt zo’n strijd verrassend; maar wie even iets verder vooruit kijkt, ontwaart de logica.

Na het einde van de melkquotering leek het er even niet meer zo toe te doen hoeveel melkveehouders er bij een bepaalde verwerker zaten. Per melkveebedrijf leken de groeimogelijkheden even onbeperkt. Al gauw kwam het fosfaatplafond echter scherp op het netvlies en het dreigende verlies van de huidige derogatie (250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare gras en 80% gras per bedrijf). Hierdoor moeten veel bedrijven terug in melkproductie (in ieder geval op korte termijn).

Verwerkers moeten voldoende melkveehouders houden

Voor verwerkers is het dus zaak ook voldoende melkveehouders te houden, want ze hebben productiecapaciteit gebouwd of willen bijbouwen, en ze hebben hun markten te bedienen. Bedrijven als Royal A-ware en Vreugdenhil anticiperen op de situatie over anderhalf jaar. Melkhandelaar Farmel neemt ook nog steeds boeren aan, maar meer mondjesmaat.

Veel overstappers komen van DOC Kaas

De melkveehouders die ze aantrekken, komen meestal bij DOC Kaas vandaan. Dit bedrijf zucht ook bij DMK onder een sterk achterblijvende melkprijs. Voor oktober komt die uit op 26,84 cent. Dat is 4 cent onder het gemiddelde voor die maand.Veel DOC-leden willen weg.

Opnieuw groot aantal DOC Kaas-leden over naar Royal A-ware

Het grootste aantal opstappers vertrok naar concurrent A-ware. Een deel van deze overstappers levert al aan A-ware, anderen moeten nog fysiek overkomen, maar hebben wel al getekend voor de overstap. De rente over de boete voor versneld overstappen wordt soms gefinancierd door de aannemende partij, vertellen boeren. De animo om over te stappen was in augustus/september zodanig dat A-ware het niet meer individueel aankon en een massa-bijeenkomst belegde. Saillant is dat ook ledenraadsleden van DOC overgaan, die vorig jaar nog vol overtuiging voor DMK gingen. DOC Kaas en A-ware willen geen van beiden inhoudelijk reageren.

De animo om over te stappen was zodanig dat A-ware het niet meer individueel aankon en recent een massa-bijeenkomst belegde.

Sinds kort kunnen de DOC’ers en anderen ook kiezen voor Vreugdenhil. Er zijn ook andere boeren die willen overstappen, zelfs bij FrieslandCampina. Bijvoorbeeld om ledengeld contant te maken.

Beheer
WP Admin