Rundveehouderij

Nieuws 3867 x bekeken

Franse zuivelaars waarschuwen voor hoge melkprijs

De Franse organisatie van zuivelfabrikanten FNIL vreest dat de melkprijzen in Frankrijk de pan uitrijzen. Dat zou de internationale concurrentiepositie van de bedrijven ernstig kunnen ondermijnen.

"De prijs die in Frankrijk wordt betaald voor de melk mag niet te veel gaan afwijken van wat we op de Europese markt tegenkomen. Op dit moment is het verschil al erg hoog, tussen de 10% en 25%, en dat verschil neemt verder toe", aldus voorzitter Olivier Picot op een persconferentie. Die werd georganiseerd daags nadat bekend werd dat Lactalis, het grootste zuivelbedrijf ter wereld, de melkprijs fors gaat verhogen onder druk van actievoerende boeren.

Verbinding houden met EU

Picot hield zich verre van commentaar op de situatie bij Lactalis, maar wees meer op de algemene economische situatie in de sector. "We moeten verbinding houden met alles wat er op Europese schaal gebeurt. Zo niet, dan kan dat fataal worden. Alle regeringen sinds 2003 hebben de liberalisering gesteund. We zijn hier niet in Canada waar de invoer is verboden. En wij exporteren 11 miljard liter melk. Als we niet concurrerend blijven, dan zal de helft van de melkveehouders verdwijnen en de industrie meeslepen."

Verbetering op zuivelmarkt

Economist Gérard Calbrix erkent wel dat de zuivelmarkt wat verbetert. "De productie begint te dalen, met name in Groot-Brittannie met 8% en in Frankrijk met 4,5% in juni. Maar de afgelopen 2 jaar is 10 miljard liter melk meer geproduceerd en de Fransen eten niet meer camembert, hoe goedkoop je dat ook mag maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.