Rundveehouderij

Nieuws 3214 x bekeken 4 reacties

Britten vrezen tekort aan melk

Britse zuivelbedrijven proberen intensief nieuwe leveranciers te vinden uit vrees dat er binnenkort een tekort aan melk ontstaat.

De Britse melkproductie lag in mei ruim 3% lager dan een jaar eerder, maar dat verschil is de laatste weken volgens voorlopige schattingen opgelopen tot rond de 10%.

Meer dan duizend melkveehouders gestopt

Het zuivelschap AHDB Dairy meldde eerder al dat er de laatste drie jaar meer dan duizend melkveehouders in Engeland en Wales zijn gestopt. "De melkverwerkers beginnen zich steeds meer zorgen te maken. We hebben een tijd te maken gehad met overproductie, maar enkele van de grotere zuivelbedrijven zijn al begonnen met het zoeken van nieuwe leveranciers. Ze vragen zich zo langzamerhand af waar ze de melk vandaan moeten halen", zegt Michael Oakes, voorzitter van de sectie melkveehouderij bij de National Farmers Union.

Oakes stelt tegelijk dat de veehouders zelf zich wel de vraag moeten stellen met wie ze in zee willen gaan: "We moeten ons afvragen wie ons gedurende de crisis eerlijk behandeld heeft en met wie we dus zaken willen doen."

'Prijsverhoging komt niet snel genoeg bij boer'

In dat kader vinden de Britse boerenbonden ook dat de melkverwerkers de recente prijsverhogingen niet snel genoeg doorgeven aan de veehouder. Een aantal zuivelbedrijven heeft recent de melkprijs verhoogd maar dat geldt niet voor allemaal. Bovendien hebben de verhogingen vaak slechts betrekking op een deel van de melk en valt de zogenaamde 'B-melk' vaak nog buiten te prijzen.

Laatste reacties

 • alco1

  Marktwerking!

 • deB.

  Laat ze maar barsten, hier ook in de K land.
  Laat de mensen maar is ervaren wat en hoeveel we voor hun betekenen.

  Terwijl iedereen vakantie viert, en aan't strand ligt, zijn de boeren aan't zwoegen, voor nop!!!


 • Voort Gang

  Wv01,
  Verkoop je de zaak toch!

 • ja maar niet allemaal tegelijk dan zijn er geen kopers genoeg
  denk dat er meer in stille verkoop zijn danje denkt

Of registreer je om te kunnen reageren.