Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Franse melkveehouder krijgt €1.000 steun

Bijna 23.000 Franse melkveehouders ontvangen binnenkort €1.000 steun van de overheid.

Daarnaast komt er als steun voor de rundveesector ook een bijdrage van €150 voor elk jong stiertje dat in de eerste 2 maanden van volgend jaar ter slacht wordt aangeboden. Bovendien komt er een exportgarantie voor de uitvoer van agrarische producten naar Algerije, Egypte en Libanon. Dat zijn de voornaamste punten uit een veelomvattend steunplan voor de noodlijdende Franse veehouderij.

Steunplan voor Franse veehouderij

De steun voor melkveehouders gaat naar boeren die een verzoek daartoe hebben ingediend bij speciale regionale crisiscentra die zijn ingesteld om de nood in de veehouderij in beeld te brengen. Het ministerie benadrukt daarbij dat de regeling los staat van die voor de vermindering van de melkproductie in Europa. “De subsidie hoeft ook niet per se naar dezelfde boeren te gaan”, verduidelijkt minister Le Foll van landbouw. De betreffende boeren krijgen de €1.000 in december uitbetaald.

Prijs rundvee ondersteunen

De premieregeling voor jonge stieren, tot een karkasgewicht van 360 kilo, is bedoeld om de prijs voor rundvee te ondersteunen. “Op die manier hopen we de hoeveelheid rundvlees op de markt terug te dringen en daarmee de prijs weer wat op te krikken,” aldus Le Foll. Het ministerie trekt bovendien €7 miljoen uit voor een op de Franse consument gerichte promotiecampagne voor rundvlees.

Bond wil vooral betere prijzen

De Franse bond van melkveehouders FNPL is slechts gedeeltelijk tevreden. “We willen betere prijzen, niet alleen steun,” roept de bond uit in een verklaring. Er is in de EU en Frankrijk zelf ook veel meer mogelijk om die prijs daadwerkelijk te ondersteunen, aldus de bond. De FNPL vraagt de EU in dat kader ‘de voorraden melkpoeder niet te vroeg te verkopen, omdat dat de markt uit evenwicht kan brengen’.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin