Rundveehouderij

Nieuws 6073 x bekeken 15 reacties

Franse melkveehouders 'in onmiddellijk gevaar'

Parijs – De Franse melkveehouders bevinden zich in onmiddellijk gevaar.

"Zoals de meerderheid van de producenten in Europa, hebben de Franse melkveehouderijen te kampen met buitengewoon ernstige kasproblemen. We komen over de hele eerste helft van dit jaar €30 per 1.000 liter tekort", aldus vice-voorzitter Marie-Therese Bonneau van de Fédération nationale des producteurs de lait FNPL. Zij wijst op het Europese probleem 'dat melk die bestemd was voor kaas voor de Russische markt nu wordt ingezet voor boter en poeder op een moment dat de Chinese vraag op een lager peil ligt'. Tegelijk ligt de productie, zeker in Europa, ook nog eens op een hoger niveau.

De FNPL wil met de grote winkelbedrijven en de zuivelondernemingen om de tafel gaan zitten om te praten over hogere melkprijzen voor de boeren.

Laatste reacties

 • Fermer

  Onder de bezielende leiding van diezelfde FNPL werden de boeren vastgeklonken middels de franse melkcontracten aan de fabrieken, waardoor de boer nu tandenloos aan de zijlijn is gezet. Nu praten met winkels en zuivelindustrie zonder stok achter de deur want de 'achterban' is lam. Weet wel dat kopstukken van deze FNPL hoge baantjes in toeleveranciers en afname bedrijven hebben. Voor wie zullen ze dus spreken? En de leden blijven, want een filiaal van deze organisatie heeft heel veel in de melk te brokkelen wanneer het om grondtransacties gaat, ben je geen lid dan pies je bijna altijd naast de pot. 

 • Zuperboer

  Als je geen melkgeld beurt kun je beter naast de pot piesen emmerei. Is dat een onderdeel van SAFER?

 • Fermer

  De Safer is een onderdeel van de FNSEA, de franse LTO, DE FNPL is de melkveetak van de FNSEA. De FNSEA zit samen met o.m. de LTO en de landbouwvertegenwoordigers uit andere EU-landen samen in de Copa-Cogeca, de landbouwvertegenwooediging in Brussel. Ze zitten er voor de boeren, maar verdedigen vooral de belangen van de periferie, zoals de voerboeren en de zuivel- en graanverwerkers. De president van de Fnsea, Beulin, 2e man van Copa, is topman bij Sofiproteol, een bedrijf wat vooral in graan en koolzaadolie doet, en oa slachterijen en mengvoerbedrijven runt. Veel omzet is zijn 'boeren'belang, meer is beter. En dat zal men in Brussel dus propageren.

 • bb40

  Kom maar op met de claas trekkers en gierkarren  melk over de straten, een paar autobanden in de fik.
  En de minister gaat naar Brussel en alles wordt geregeld. 
  Zucht.......

 • hof


  De SAFER is <span style='text-decoration: underline;'>geen</span> onderdeel van de FNSEA. De Safer’s zijn anonieme vennootschappen met een opdracht van algemeen belang.
  Ze staan onder toezicht van de ministeries van Landbouw en van Financiën.
  De belangrijkste opdracht van de Safer is samen te vatten met “verbeteren (herinrichten) van agrarische bedrijfsstructuren”. Dit komt o.m. neer op het in stand houden of verbeteren van levensvatbare (gezins) bedrijven en het begunstigen van vestiging van Jonge Boeren.
  De Safer’s beschikken hiervoor over het voorkeursrecht bij verkoop van agrarisch onroerend goed. (“droit de préemption”)
  Grond transacties moeten aan de Safer worden gemeld.
  De Safer heeft vervolgens het recht om van haar voorkeursrecht gebruik te maken ten gunste van bv. een jonge boer die zich wil vestigen of van een bestaand bedrijf wat na vergroting levensvatbaar is.
  Niet-Fransen (maar ook Fransen) hebben het vaak moeilijk met het idee dat een grondeigenaar in Frankrijk niet helemaal vrij is om te verkopen aan wie hij wil.
  Harm Hof

 • farmerbn

  Een grondverkoper kan zelf een koper zoeken of hij gaat meteen naar de safer en die zoekt dan de meest geschikte kandidaat voor die grond. Jonge boeren gaan voor en daana de kleinste en/of de buurman. Als laatste in de rij de (vergrotende) grote boer. De prijs mag niet te hoog zijn in vergelijking met het gemiddelde in de buurt. Als de verkoper zelf een koper (aspirantkoper) gevonden heeft, moet de notaris de aanstaande koop melden aan de safer en die kan dan wel of niet zijn veto gebruiken. Als hij zijn vetorecht gebruikt dan gaat de grond weer naar een gewenste kandidaat van de safer maar dan moet de safer in princiepe wel de prijs aanhouden die de verkoper had afgesproken met zijn eigen aspirant koper. Als de verkoper niet voor de lagere prijs van de safer of niet aan de koper die de safer heeft uitgekozen wil verkopen , dan kan de verkoper afzien van verkoop en wordt er dus niets verkocht. Als de safer hetzefde biedt als de aspirant koper dan kan de verkoper zich niet meer terugtrekken en is de verkoop een feit. Hieruit blijkt dat de verkoper niet zijn eigen koper uit mag zoeken van zijn land. Dit zijn allemaal nadelen maar het voordeel is dat je frankrijk voor weinig geld nog land kunt kopen.

 • Fermer

  Ok, misschien is de Safer dan wel geen onderdeel van de Fnsea, de lijntjes onderling zijn weldegelijk erg kort. Hier in de omgeving wordt algemeen gezegd dat lidmaatschap van de Fnsea onontbeerlijk is om kans te maken voor het kopen van een stuk vrij land. Mensen omzeilen de Safer door gebruik te maken van huur-koop afspraken, alleen moet er dan wel een groot vertrouwen onderling bestaan.

 • farmerbn

  Als er pachtland vrijkomt dan kan de verhuurder het land verpachten aan een aspirant huurder. Ook nu moet de nieuwe huurder vragen aan een (andere)commissie of hij dat land mag gaan beheren. Als dat niet het geval is omdat hij al veel land beheert dan gaat het pachtcontract niet door. De commissie kan aan meerdere personen een positief advies geven. Ook hier dus; vergroten is niet makkelijk (of je moet invloed hebben in de commissie). Heb je eenmaal een pachtcontract dan is aankoop daarna niet meer zo moeilijk (geen safer meer na 5 jaar huren).

 • pieter p

  De Safer functionneert met vriendjespolitiek en is corrupt en dat ben jij ook @Harm Hof, krijg jij nou nooit last van je geweten?????

 • biouge


  pieter , eenhele goede opmerking ;) , we hebben gelukkig niemand nodig gehad om ons bedrijf te kopen , anders had het financieele plaatje er anders uit gezien

 • biouge


  een oplossing is eerst huren en dan ben je altijd als eerste aan de beurt om te kopen dan kan zelfs de safer bijna niets doen

 • Foxxy

  Artikel over te weinig melkgeld ?
  goh , Frankrijk ook ?

  welk(e) landen ontvangen 40+ prijzen?

 • gjcamps

  wel een mooi systeem om landbouwgrond uit handen van speculanten of niet landbouwers te houden. Natuur ontwikkeling kunnen ze dus ook remmen.

 • japke33

  Laat dit een waarschuwing zijn voor de Nederlandse boeren, want deze contracten zullen er hier op een gegeven moment ook doorgedrukt gaan worden!

 • W Geverink

  @#12. Welk land ontvangt 40+ prijzen? Canada zal nu rond de omgerekend 55 Eurocent per liter zitten. Aan de koeien zit geen aan/uit knop en door de productie strak te plannen met productie rechten krijg je een konstante aanvoer zonder overproductie. Problemen zoals jullie nu hebben waarbij alle macht bij de afnemer ligt die je ongehinderd kan uitknijpen waren te voorzien. 

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.