Rundveehouderij

Nieuws 1169 x bekeken 1 reactie

BVD-vaccin vraagt aandacht bij testen

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wijst in de GD Veterinair op een nieuw vaccin tegen bovine virus diarree (BVD) met levende entstof. Het gebruik van dit vaccin kan namelijk invloed hebben op de uitslag van bloed- en tankmelktesten die het virus aantonen en testen op BVD-antistoffen.

Na vaccinatie met een levend BVD-vaccin maakt een rund antistoffen aan die niet te onderscheiden zijn van antistoffen tegen een veldvirus. Daardoor is bewaking op antistoffen via tankmelkonderzoek niet mogelijk. BVD-monitoring via bloedonderzoek kan wel, als er maar dieren worden geselecteerd die nog niet zijn gevaccineerd. Ook voor bewaking op het virus luidt het advies om bloed- en tankmelkmonsters voor vaccinatie te nemen. Bewaking op BVD-virus kan ook nog na vaccinatie mits dat minstens drie weken na vaccinatie gebeurd. Gedurende de eerste veertien dagen kan het virus in het bloed aanwezig zijn, terwijl dit bij bloed- of tankmelktesten niet te onderscheiden is van een veldvirus.

Voor BVD-bewaking op een bedrijf zijn oorbiopten een goede methode, vooral voor bedrijven die de dieren al op jonge leeftijd willen vaccineren.

Eén reactie

  • abtje


    Waarom dan geen markervaccin?

Of registreer je om te kunnen reageren.