RundveeNieuws

DOC Kaas en DMK zoeken bedrijfsfusie

Hoogeveen – DOC Kaas wil het opnieuw proberen met het Duitse DMK, maar wel op een andere manier dan eind 2011. Dit hebben beide coöperaties bekendgemaakt. Ze sturen aan op een bedrijfsfusie.

De coöperaties DOC Kaas en DMK zullen zelfstandig blijven, is het plan. DOC Kaas bv moet vervolgens een 100 procents dochter worden van DMK Gmbh. Arjan Schimmel, voorzitter het bestuur van DOC Kaas, is overtuigd dat het voorgestelde samengaan toekomstig zeker een betere melkprijs voor de leden zal opleveren. Ter illustratie wijst hij naar de melkprijs van beide bedrijven. In 2011 betaalde DMK behoorlijk minder aan de leden, nu betalen beide bedrijven op hetzelfde niveau uit. Dat zal ook na een eventuele fusie het geval zijn, al is er ruimte voor verschil in kwantumtoeslagen die DOC Kaas en DMK betalen. DMK is nu overigens ook een van de minste betalers in Duitsland.

Het nieuws over de fusieplannen komt niet als een verrassing. Er waren de laatste weken steeds meer signalen die in die richting wezen.

De reden om te willen fuseren is duidelijk voor bestuur en directie van DOC Kaas. Het heeft vorig jaar flinke klappen opgelopen door de Russische boycot en zag de uitbetaalcapaciteit teruglopen. Ook moest het een investering in een nieuwe fabriek parkeren. Er was behoefte aan een sterke partner met een breed zuivelpakket en met zelf ook kaasproductie. Volgens DOC Kaas kan het ondertussen ook uitvoering blijven geven aan de ingezette strategie van internationalisering en het in eigen hand houden van de hele kaasketen. Hoe dat moet met DOC Kaas als dochter van DMK, wordt niet vermeld.

DOC Kaas zegt dat het de leden goed wil bijpraten over de voornemens en dat het ook duidelijk wil uitleggen waarom het opnieuw met DMK in zee wil. Woensdag start een eerste ronde van gesprekken bij de voorjaars-rayonvergaderingen, van 20 tot 30 april, volgt een tweede gespreksronde. “We nemen zo veel tijd als nodig”, zegt algemeen directeur Marc Ligthart.

De gesprekken met DMK begonnen volgens Schimmel eind januari en zijn de laatste weken in een stroomversnelling geraakt.

DOC Kaas kon overigens kiezen uit meerdere kandidaten. Ook het goed draaiende Hochwald had interesse in DOC Kaas. Bovendien was nog steeds een ‘Nederlandse oplossing’ mogelijk, waarbij DOC Kaas samen met A-ware een tweede grote kaascluster kon vormen naast FrieslandCampina.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin