Rundveehouderij

Nieuws 886 x bekeken 2 reacties

Meer voer van eigen grond laat saldo stijgen

Arnhem – Melkveebedrijven die veel voer van hun grond halen, realiseren €1,64 per 100 kilo melk hoger saldo dan vergelijkbare bedrijven die minder voer van hun grond halen.

Dat blijkt uit cijfers van accountantsbureau Flynth, dat heeft gekeken of bedrijven die het mineralenmanagement (met behulp van de Kringloopwijzer) beter voor elkaar hebben daar ook financieel van profiteren, en in welke mate.

De eerste groep melkveebedrijven doet dat met gelijke bemesting, maar realiseert een veel hogere stikstofbenutting. Die is namelijk 44 procent tegen 33 procent voor de minder presterende groep. De groep met de hoge stikstofbenutting haalt 2.746 kilo meer drogestof van een hectare gras en 1.739 kilo meer drogestof snijmais per hectare.

Van het hogere saldo van €1,64 komt €1,23 uit besparing op voerkosten. Dat geldt zowel voor krachtvoer als voor ruwvoer.

Voor een eerlijk vergelijk is het hogere saldo gecorrigeerd voor omstandigheden. Dan wordt het voordeel kleiner, maar is nog altijd €1,06 per 100 kilo.Voor een bedrijf met 17.000 kilo melk per hectare komt het voordeel uit op ruim €180 per hectare. Bij 50 hectare oppervlak is dat een bedrijfsvoordeel van zo'n €9.000 per jaar. Daar komen de voordelen door minder afzet van drijfmest nog bij. Lees meer in Boerderij volgende week.

Rene Stevens

Laatste reacties

  • minasblunders1

    Ook even gekeken naar de intensiteit van de deelnemende bedrijven? Of zijn we nog niet zover.

  • koestal

    ook nog minder mestafzet,dan snijdt het mes aan twee kanten,ergens heel logisch

Of registreer je om te kunnen reageren.