Rundveehouderij

Nieuws 1905 x bekeken 15 reacties

Grondstofwaarde melk levert in

Kiel - De grondstofwaarde van melk, maandelijks berekend door het Institut für Ernährungswirtschaft in het Duitse Kiel, daalde in mei naar €36,40 per 100 kilo met 4 procent vet en 3,4 procent eiwit. Dat is €2,10 lager dan in april.

Het is de vierde maand op rij dat deze zuivelmarktgraadmeter inlevert. Afgelopen maand was dat niet alleen een gevolg van de prijsdruk op de markt voor mageremelkpoeder, maar in geringere mate ook van de druk op de botermarkt. Het instituut becijfert de gemiddelde boterprijs in mei op €344,10 per 100 kilo. Dat is €10,90 minder dan in de voorafgaande maand. De prijzen van mageremelkpoeder zakten met €16,30 naar een gemiddelde van €270,90 per 100 kilo. In vergelijking met mei vorig jaar daalde de grondstof waarde met €6,80. De prijzen zijn exclusief btw.

Laatste reacties

 • poldes

  de grondstofwaarde = niet de marktptijs

 • HJ O R

  Maar de marktprijs komt daar wel uit voort.
  FC, LTO, en de EU vinden dit prachtig, zij steunden allen de opheffing van het Quotum.
  Sieta en de zijnen krijgen veel eerder gelijk dan hen lief is.

 • Mozes

  @Fendt307ci, als Sieta en de haren gelijk hebben waarom hadden wij in 2009 dan zo'n lage melkprijs? Toen is toch al duidelijk geworden dat je met het melkquotum geen melkprijs meer kunt sturen.

 • aarthamstra1

  Mozes .Er moet gewoon verplicht 1 liter melk per dag gedronken worden.
  Borstvoeding verboden ,Wat denken die wijven wel.
  Melk moet was nog niet zo'n verkeerde gedachte, boeren willen meer melk meer melk meer melk meer melk meer melk voor een hoge prijs dat weer wel.

 • agro1

  4, genade met hen die koemelkallergie hebben. dit zijn er meer dan gedacht. ik wil beslist niet beweren dat melk slecht is, maar voor hen is het puur vergif, zeer letterlijk. een leven zonder melk is trouwens heel goed mogelijk, al blijft zuivel, mits goed toebereid, verschrikkelijk lekker!!! ciolos boppe!!!!!

 • xw

  tsja, iedereen die een allergie heeft, heeft te maken met een stof die vervelend voor hem/haar is. That's life.
  Wat die opmerking van agro1 nu eigenlijk te maken heeft met het onderwerp waar dit artikel over gaat is mij een raadsel.
  Ik verbaas mij soms over de prietpraat die heel vaak op dit forum wordt verkocht. Vindt U ook niet?

 • Fermer

  @1209, Agro1 reageert op aarthamstra over verplicht melk drinken. In Afrika en Azie (China) hebben zeer veel mensen koemelk-allergie, wat misschien van invloed zal zijn op onze verwachte afzet van melkproducten, uitgezondert kaas, naar die continenten.
  Mozes, met de melkquotering hadden we 1 heel slecht melkprijsjaar, dat was gelukkig te overzien. De toekomst moet nog uitwijzen hoe de melkprijs zich zal houden bij een ongecontroleerde, lees veel hogere melkaanvoer. Dan is er zeker niks meer te sturen, alleen volhouden.

 • brutus71

  Aan fendt 307ci

  We hebben al een aantal jaren quotum verhogingen gehad en eigenlijk bijna elk jaar een redelijk goede melkprijs gehad.
  Alleen bij uitbreiding moest je heel duur kopen, dat nu over.

 • Fermer

  @brutus71, waarom heel duur kopen voor uitbreiding? Je wist dat het quotum zou verdwijnen, dus in 2015 moest het afgeschreven zijn. De quotumverhoging werd gegeven al naar gelang de afzetmogelijkheden (marktbescherming en belastinginkomsten), en om geen tekort te krijgen, dat zou de burger 'te veel kosten', geld wat nu in de zakken van de multinationals kon verdwijnen door de mensen waardeloze hebbedingetjes en mode-veranderingen te verkopen. Nu mag je fijn 'onbeperkt' uitbreiden, alleen of de redelijk goede melkprijs die je toen had ook blijft?

 • koestal

  er blijft genoeg vraag in de wereld naar melk

 • kleine boer

  met quotum een tijd lang 0,25 ct beuren is iedereen volgens mij vergeten
  hoor er niemand meer over....

 • el

  De wereldmarkt bepaald de melkprijs ,en die laat zich niet sturen!

 • Fermer

  De wereldmarkt is de verhouding vraag-aanbod. Er is vraag genoeg, het aanbod zal toenemen. De koopkrachtigste markt is al, en zal blijven worden voorzien. Het meeraanbod van melk zal dus aan een minder draagkrachtige vragende partij moeten worden verkocht, of er zal te veel melk op de meer draagkrachtige markt aangeboden worden. Beide opties geven mijns inziens een gemiddeld lagere melkprijs.

 • Mozes

  @emmerei, er is in de wereld een enorm grote minder draagkrachtige markt die snel draagkrachtiger wordt.

 • Fermer

  @Mozes, snel draagkrachtiger, dwz. nu 5 euro per dag verdienen met een looneis van 10%, dan verdien je toch al gauw 5.50 euro per dag. Voor hun heel goed, voor ons geen verschil.
  Waar zit volgens jou dan die enorme grote toekomstig draagkrachtige markt die eraan zit te komen?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.