Rundveehouderij

Nieuws 2206 x bekeken 3 reacties

Kunstmestfosfaat goed vervangbaar door rijenbemesting

Wageningen - Op intensieve bedrijven leidt toepassing van kunstmestfosfaat in mais tot extra afvoer van drijfmest.

Terwijl fosfaatkunstmest in mais volgens Verantwoorde Veehouderij niet nodig is. Uit proeven van Wageningen UR blijkt dat drijfmest in rijen een net zo goed resultaat op de mais geeft als volveldsbemesting gevolgd door fosfaatkunstmest bij het zaaien. Met name in een koud, droog voorjaar reageert mais positief op extra fosfaatgift in de rij. De jonge planten ontwikkelen zich beter. Onderzoekers van Wageningen UR vergeleken in elf proeven de opbrengst tussen mais waarbij drijfmest voor de zaai volvelds werd geïnjecteerd, gevolgd door een fosfaatkunstmest in de rij en mais waarbij dezelfde drijfmestgift in banen op een onderlinge afstand van 75 centimeter werd geïnjecteerd. Bij de rijenbemesting werd de mais een paar dagen later op zeven tot tien centimeter afstand van de injectiesleuf gezaaid.

Uit de proeven bleek dat de opbrengst gemiddeld met 12,8 ton drogestof per hectare 10 procent lager was, wanneer na volveldse injectie de rijenbemesting met fosfaatkunstmest werd weggelaten. Bij de mais waarbij de drijfmest in banen werd geïnjecteerd, was er vrijwel geen opbrengstverlies. Deze mais had een opbrengst van 14 ton drogestof per hectare. Uit de proeven bleek ook dat alsnog fosfaatkunstmest toedienen niet tot een extra opbrengst leidde. Volgens de onderzoekers wordt het verschil veroorzaakt doordat de fosfaat direct voor de wortels van jonge maisplanten beschikbaar is. Bij volveldsbemesting komt een deel van de fosfaat op plekken waar de wortels niet of pas later kunnen komen.

Laatste reacties

  • alco1

    Heeft er nog iemand aan gedacht dat fosfaat wat niet opgenomen kan worden, beschikbaar blijft voor een volgend jaar?

  • pietjeeigenwijs

    Wat een gedoe zeg. typisch Nederland. Gewoon de mail op 37,5 cm zaaien betere opname en minder onkruid!

  • joohoo

    Heeft het zin om 95000 planten te zaaien , als er maar voor 55000 planten voeding is in de bodem?.

Of registreer je om te kunnen reageren.