Rundveehouderij

Nieuws 5608 x bekeken 8 reacties

'Kringloopwijzer mogelijk voor iedereen verplicht in 2015'

Emmeloord- FrieslandCampina gaat ervan uit dat de melkveehouderij de gestelde milieudoelen haalt. Het sluit echter zeker niet uit dat de zuivel de kringloopwijzer in 2015 voor alle leveranciers verplicht stelt. Dat stelde FC-hoofdbestuurslid Frans Keurentjes tijdens het wintercongres van de Nederlandse tak van de European Dairy Farmers (EDF).

Aanleiding is de brief over het toekomstig mestbeleid van medio december van staatssecretaris Dijksma. Daarin stelt ze de melkveehouderij vrij van dierrechten en stelt ze grondgebondenheid of mestverwerking als voorwaarde bij uitbreiding van het aantal melkkoeien. Daarbij mag de milieudruk van de melkveehouderij niet toenemen. Vrijblijvendheid is uit den boze, Dijksma eist hiervoor afdwingbare resultaten.

Om dat alles te kunnen borgen, wordt voor groeiende bedrijven en bedrijven met een mestoverschot de Kringloopwijzer vanaf 2015 verplicht gesteld. De vraag is echter of de milieudruk vanuit de hele sector wel tijdig in beeld komt en realisering van de milieudoelen afdwingbaar is. Daardoor komt volgens Keurentjes algemeen verplichte deelname aan de Kringloopwijzer snel in beeld. Die kan dan verplicht gesteld worden via de kwaliteitssystemen van de zuivelaars.

Keurentjes adviseert alle melkveehouders het jaar 2014 in ieder geval te gebruiken om de eigen situatie in beeld te brengen. Proefdraaien met de Kringloopwijzer is een optie. Veel melkveehouders zijn daar al mee bezig. De pilot Kringloopwijzer, die FrieslandCampina ondersteunt, is in enkele weken meermaals overtekend. Er was plek voor ruim 200 deelnemers.

Laatste reacties

 • Mozes

  De sturende en leidende rol van FrieslandCampina ervaar ik iedere keer als een geruststelling dat het in de melkveehouderij wel de goede kant op gaat. FrieslandCampina waakt voor een maatschappelijk verantwoorde melkveehouderij en heeft ook de macht dit eventueel af te dwingen.

 • Trot

  geen over schot wel koste hoera FC

 • richardrdb

  Mozes, ik ben het helemaal eens dat we een maatschappelijk verantwoorde melkveehouderij nodig hebben maar die zuivelbedrijven die boeren alles maar opdringen vind ik verschrikkelijk!!! Dat hoeven wij bij hun ook niet te proberen. Als boer heb je tegenwoordig nog minder te vertellen dan een loonslaaf!!

 • Mozes

  Maar er zal toch iemand moeten zijn die het aanstuurt en daar ook de positie voor heeft. Ik denk dat juist door het bestaan van FC en het duurzaamheidsbeleid wat zij voeren de melkveehouderij van de politiek zoveel ruimte krijgt.

 • Weerkundige

  melk fabrieken willen meer melk om fabriek vol te krijgen
  maar willen de consument ende export op hun hand houden door
  een zachte dwang de veehouders op verantwoording te wijzen


 • schoenmakers1

  mozes, wil houdt het het langst vol de consument niet eten of de boer niet leveren?

 • richardrdb

  Mozes, FC is toch opgericht om de melkveehouders een goede melkprijs te garanderen. Ik moet toch constateren dat ze het niet beter doen dan particuliere fabrieken, dus voor dat ze zich met al die andere zaken gaan bemoeien moeten ze eerst maar eens qua melkprijs het beste jongetje van de klas zijn.

 • Jongman

  Nog meer verplichtingen, meer uren op kantoor, nog langere controles, wordt er onderhand schijtziek van.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.