<em>Foto: ANP</em> RundveeOpinie

Handjes dichtknijpen met voorschotprijzen

De Nederlandse melkprijs is relatief hoog over 2015. FrieslandCampina’s garantieprijs lijkt ruim ingeschat.

Het spookt op de Europese zuivelmarkt. Overaanbod, lage prijzen en sombere vooruitzichten. De grote concerns leken de dans nog te ontspringen, maar ook daar slaat de droefenis toe.

Arla maakte afgelopen week zijn jaarcijfers bekend. Die zijn niet best. Inclusief nabetaling komt de contant uitbetaalde melkprijs over 2015 uit op € 30,70 per 100 kilo. Die nabetaling is bewust verruimd ten koste van de reserveringen. Leuk voor even, maar funest voor het rendement op de langere termijn. Daar komt nog wat tegoedschrijving aan ledenkapitaal bij, maar daar kun je de boodschappen niet van betalen. Dat geld komt pas op termijn vrij.

De melkprijs van DMK/DOC Kaas is beroerd laag en zal onder 28 cent uitkomen over 2015. Vanwege verschillen in de gehalten mag je daar 1,5 cent bij optellen, dan nog blijft DMK/DOC ver achter Arla.

Stevige voorschotprijzen voor Nederlandse veehouders

In Nederland mag het gros van de veehouders de handjes dichtknijpen. Alle partijen buiten DOC Kaas en in zijn kielzog A-Ware, noteren stevige voorschotprijzen. Aanjager is FrieslandCampina, dat zo’n vier vijfde van de Nederlandse melk tot waarde brengt en rendeert als een tierelier. De voorschotprijs noteerde gemiddeld over 2015 € 30,50. Daar komt nog minstens rond € 2 contante nabetaling overheen.

Is garantieprijs goede afspiegeling van EU-melkmarkt?

Dat roept wel de vraag op of de garantieprijs een goede afspiegeling is van de Europese melkmarkt. Arla betaalt ongeveer de garantieprijs uit, DMK en DOC fors minder. Samen zijn deze drie partijen al goed voor 70% van het prijsgewicht in het mandje van zuivelaars dat de garantieprijs bepaalt. Milcobel, 6%, betaalt ook niet boven FrieslandCampina, Bel Leerdammer, 8%, evenmin. Daarmee betaalt 84% van de weging minder dan de garantieprijs.

Conclusie: de Zuid-Duitse partijen hebben excessief betaald om aan een garantieprijs van € 30,50 te komen. Of FrieslandCampina heeft de mandjesprijzen ruimer ingeschat om veel contant melkgeld te kunnen uitbetalen. Geen veehouder die daar rouwig om is.

Bekijk het verloop van de voorschotprijs van FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat

http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2016/2/Arla-verdient-krap-24-minder-met-melk-2762575W/

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin