Redactieblog

2547 x bekeken 26 reacties

Geen 'rampestampkaas' bij Cono

Hanna vindt het niet terecht dat er in reacties vaak wordt gezegd dat we altijd vinden dat FrieslandCampina goed is en DOC slecht.

Dat klopt niet. We bekijken de prestaties over een langere tijd en dan is de één beter dan de ander. "Critici hebben ons niet goed gevolgd", oordeelt Hanna verongelijkt. "Hoe vaak hebben wij de kaascoöperaties Rouveen en Cono niet geprezen? Dat wil men kennelijk niet zien.

Toch is het zo. Ook nu laat Cono weer van zich horen. Heeft jaren geleden de keuze gemaakt voor kaasspecialiteiten. Daar moest de hele keten aan meewerken. De leden van Cono kregen daardoor veel eerder te maken met weidegangpremie. Terwijl er op de burelen van de grote coöperaties en particulieren nog over werd gesteggeld, voerde Cono die al in. Boeren die de koeien niet in de wei hadden, kregen een cent per kilo minder. Gevolg: veel meer koeien in de wei.

Later kwam FrieslandCampina. Heel voorzichtig, met een halve cent. Dat werd ook anders gebracht: boeren die de koeien op stal hielden, kregen niet een halve cent minder, maar boeren met koeien in de wei een halve cent meer. Dat klinkt vriendelijker.

Cono blijft strijdbaar. Ze handhaven, ondanks de uitbreiding van de kaasmakerij, de ledenstop. Ze willen het voordeel van de specialiteiten volledig ten goede laten komen aan de leden. Die brachten via het kapitaal dat ze in hun coöperatie hebben laten zitten, de helft van de investering van €85 miljoen bij elkaar. "Logisch dat ze daarvan willen profiteren", vindt Hanna."Het rendement komt via de altijd hoge melkprijs steeds weer binnen."

Het fijne is dat die in de markt wordt behaald. De Beemsterkaas brengt zoveel op, dat niet in de eerste plaats wordt gekeken naar de kostprijs, maar naar de kwaliteit van de kaas. Directeur Betten zegt: "wij maken geen 'rampestampkaas'".  Hij kan het weten, want hij komt over van FrieslandCampina, waar hij net een nieuwe kaasfabriek in Workum bouwde. Daar maakt FrieslandCampina dus kennelijk wel rampestampkaas. Dat zien we terug in de prestaties van hun Kaasdivisie.

Laatste reacties

 • .....

  Elkaar flink afbrandden jongens ......daar schieten we als sector wat mee op

 • abtje

  Er is ook behoefte aan rampestamp kaas. Levert niet veel op, maar wel wat en er is weer een plons melk verwerkt, dus weg. Dat Fc daar weinig mee verdient is dan minder belangrijk. Doen ze weer met oa. Dubbelfris.
  Die verchillendheid is alleen maar toe te juichen. Gelukkig maakt niet iedereen dezelfde kaas of melkpoeder. Dat zou pas een gruwel zijn....

 • joannes

  @........Stel je eens voor dat je alles met fluwelen handschoenen aanpakt! Hoe krijgen we dan inzicht én gevoel voor de verschillen! En belang bij verschillen hebben we omdat de producties al zo groot zijn dat boeren noodgedwongen hun belang bij één Verwerker moeten huizen. Laat die Verwerkers elkaar goed in de gaten houden op wat werkt, en wat niet, zodat verlies periodes niet te lang duren en extreme winstperiodes gauw gespreid worden. Juist daarvoor moet je ze scherp in de gaten houden, beschrijven in hun processen, en bekritiseren wanneer iets niet werkt! Dat is voor de Boeren én de Verwerkers het beste!

 • Mozes

  Cono doet het goed maar heeft ook een beperking: ze kunnen in hun goed renderende kaasspecialiteiten amper 300 miljoen liter kwijt. FC maakt ook kaasspecialiteiten, in absolute zin misschien wel meer dan Cono maar op een melkplas van meer dan 8 miljard liter valt dat in het niet.
  Er zijn ook zuivelboerderijen die een streekproduct maken wat beter rendeert dan de Campina vla. Maar ook hier geldt dat ze er hooguit een paar miljoen liter in kwijt kunnen.

  Een melkvolume wat precies is afgepast aan een goed renderent product levert altijd de beste melkprijs op. FC heeft veel meer melk dan nodig is voor goed renderende producten. Een groot deel moet dus in de bulk. Dit is ook de reden dat het vroegere Frieslandfoods graag leden zag vertrekken. 'Ledenmelk is geen lust maar een last', zei toenmalig directeur Olijslager weleens. Het werd hem niet in dank afgenomen maar gelijk had hij wel.

 • tinus888

  Ze kunnen bij FC dan toch gewoon meerdere renderende produkten maken?
  Ze hebben nu immers een compleet innovatiecentrum in wageningen,waar zelfs maxima erbij was gehaald Vorig jaar kwam de spotmelkprijs regelmatig boven de garantieprijs,dat moet toch in het voordeel liggen van FC met zoveel melk ter beschikking

 • farmerbn

  Helemaal eens met mozes.

 • koestal

  Albert Heijn had deze week de Beemster kaas in de aanbieding,dat zegt genoeg !

 • koestal

  Rouveen maakt ook specialiteiten voor de nice markt,maar dat zijn nooit grote hoeveelheden,geeft wel een goede prijs .

 • Rip

  FrieslandCampina is verreweg de grootste kaasproducent in Nederland. Het is toch wel vreemd dat daar zo weinig merkkaas vandaan komt. Er is de laatste tien jaar, of misschien nog wel langer geleden, ook nooit een nieuwe kaassoort op de markt gebracht. Ik denk dat men gewoon kiest voor bulk, net als DOC en straks A-ware. De vestigingen in het verre buitenland zorgen toch wel voor de extra inkomsten, zodat een goede melkprijs betaald kan worden. Wanneer de leden afhankelijk zouden zijn van de kaasprestaties van FC, dan zag het er slecht uit voor de melkprijs, lijkt me.

 • koeboertje

  Niet het vele is goed,
  Maar het goede is veel.

 • Mozes

  Het gaat er niet om of je kaasspecialiteiten kunt maken maar om de vraag of er een goed betalende markt voor is.
  Een autofabrikant kan wel tien keer zoveel Feraries maken maar zijn er ook voldoende mensen die zo'n dure auto kunnen of willen kopen?

 • Ferm

  @Mozes, inderdaad, een draagkrachtige markt is nodig als je een specialiteit hebt. Afzet kan altijd, maar tegen welke prijs is de vraag.

 • BO(skabout)ER

  als de vraag ooit explosief zou groeien vanuit China zoals de laatste jaren met melkpoeder is gebeurt dan zijn DOC/Aware plots de beste betalers. Een blog schrijven over gedane zaken is altijd het makkelijkst.

 • Mozes

  Waarom zou Aware de beste betaler zijn? Als ze hun kaas duurder kunnen verkopen geeft dat meer winst voor Aware maar geen hogere melkprijs voor de boeren. Het is geen coöperatie!

 • dayo

  A-ware altijd 1 cent meer dan DOC dan zijn ze toch de hoogste? of zal dat tijdelijk zijn???

 • dayo

  hoorde trouwens dat in het kader van duurzaamheid als je wil leveren aan A-ware dat je zonnepanelen moet hebben of aanschaffen weet iemand daar meer van of is het broodje aap verhaal

 • abtje

  @Mozes Als een particulier meer winst maakt, waarom zou ze haar leverancier dan niet meer uitbetalen. Het is geen communistisch aandoend Fc dat voor alles geld heeft, behalve voor haar leden.
  Een particulier heeft exact dezelfde belangen als een cooperatie.
  Beide horen elkaar scherp te houden, en dat gaat het beste in een 50-50 verhouding. Dat Fc echter 80 procent bezit maakt haar een lui monster wat niet scherp hoeft te zijn.

 • abtje

  Nog een par leuke coops die de winst niet delen, maar voor de leden alleen maar meer geld kosten zijn CRV en de Rabobank.
  In dat rijtje hoort FC thuis.

 • Mozes

  @abtje #17, omdat ze geen Sinterklaas zijn. Hun doel is zoveel mogelijk winst voor zichzelf. Er is voor hun geen enkele reden om hoger uit te betalen dan een coöperatie.
  Als particulieren tot doel hadden een zo hoog mogelijke melkprijs voor de boeren te realiseren waarom klagen de boeren in Engeland en Frankrijk dan zo. Dat zelfs de regering er aan te pas komt om een iets redelijker melkprijs voor de boeren te regelen.
  Als particulieren betere uitbetalers zouden zijn waarom zijn de beste uitbetalers in Europa dan allemaal coöperaties?

 • abtje

  Mozes, waarom draaien melkveehouderijen bijna allemaal als gezinsbedrijf en heel weinig met zetbazen.
  Dat komt door een stukje eigenbelang, iets wat ontbreekt bij de coops.
  die hoeven niet zo op te letten, ze worden toch wel in leven gehouden door de leden.
  Alleen een boer draait 24/7 door zonder ieder uurtje betaalt te krijgen.
  Een medewerker heeft deze motivatie niet.
  Dat is het grote verschil tussen een coop en een particulier.
  Ze horen beid 50 procent markaandeel te hebben om zo elkaar scherp en concurrerend te houden.
  Dan heb je ook antwoord op waarom Nemelco bijvoorbeeld wel geld verdient met melkpoeder en Fc in veriouding minder.

 • abtje

  Kijk naar Rabobank, de grote coop bank.
  De leden mogen extra veel rente betalen, door Libor en andere schandalen, want het management wilt bonussen.
  Kijk naar CRV, sperma in het buitenland is goedkoop, echter de leden betalen de hoofdprijs.
  Hoezo ledenvoordeel. En omdat Fc veel te groot is in Nederland bestaat dat gevaar bij die coop net zo goed.
  Controle is er nauwelijks, bijna niemand snapt wat ze doen, ook bij de Rabobank hadden de leden die spelletjes niet door. Tot er een klokkenluider opstaat slaapt iedereen verder, want een coop HOORT er voor haar leden te zijn. De praktijk is anders..

 • abtje

  En dat beste Mozes is voor mij reden om kritisch te kijken naar Fc.
  Want alle jubel verhalen die jij ophangt hoe geweldig ze wel niet zijn ben ik iets kritischer in.
  Jij dacht bijvoorbeeld eerst dat het Fc geld kostte om melk door te moeten leveren. Tot de grote Pipo zegt dat ze daar aan verdienen...
  Toen hoorde we je daar niet meer over.
  Voor een groot deel heb jij ook gelijk, geef ik ook toe, ze halen heel veel melk op en of ze dat nu wel of niet optimaal doe, weg is weg.

 • Mozes

  @abtje, je hebt nog niet uitgelegd waarom de beste uitbetalers van Europa allemaal coöperaties zijn.
  Ook heb je nog niet uitgelegd waarom boeren in Engeland en Frankrijk bij gebrek aan sterke coöperaties hulp van de regering nodig hebben om van de particuliere melkfabriek een iets redelijker melkprijs te krijgen. En dan blijkt dat hun melkprijs nog steeds vele centen per liter lager ligt dan bij ons.

 • abtje

  @Mozes Wat wil je niet begrijpen van concurrentie en/of het gebrek daaraan. De rest wil je niet horen en negeer je weer zoals gewoonlijk.
  Helemaal prima.

 • Mozes

  Wat ik begrijp @abtje, is dat de melkprijs niet wordt bepaalt door concurrentie aan de inkoopkant maar aan de verkoopkant.

 • alco1

  Ik zou zeggen heren. Een keer goed uitpluizen hoe de prijs tot stand komt. Eigen vermogen (boeren inleg )e.d. meenemen in die berekening.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.