PluimveeNieuws

Exporteurs pluimvee vrezen terugslag

Doetinchem – De uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Barneveld kan een nieuwe tegenslag voor de export van pluimveeproducten betekenen. Dat vrezen exporteurs van pluimveevlees, broedeieren en eendagskuikens.

De pluimvee-export liep al aan tegen nog altijd geldende exportrestricties van bepaalde landen, vanwege de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in november vorig jaar. Een aantal derde landen, landen buiten de Europese Unie, had deze restricties inmiddels versoepeld, met andere waren nog gesprekken gaande. “We zijn nog druk bezig om landen weer open te krijgen. Dan past dit natuurlijk niet”, aldus Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi. Onder andere in Zuid-Afrika werd flink gelobbyd om weer toegang te krijgen tot de markt. Momenteel heeft Oplaat nog geen signalen ontvangen dat dergelijke gesprekken worden opgeschort. Maar hij noemt het wel dweilen met de kraan open.

“We blijven praten zo. Als je weet dat virussen rondwaren moet je ophokken. Het was nog niet rustig, onder andere in Duitsland is pas nog een laagpathogeen H7N7-virus aangetroffen.” Hij baalt ervan dat het virus weer bij buitenloopkippen is aangetroffen. “Kippen naar buiten is niet van deze tijd”, benadrukt hij nog eens. “Die horen binnen. En wie wordt weer kind van de rekening? Slachterijen, die volgens de berekeningen van het LEI na de uitbraken in november ook al veel schade opliepen.”

Ook Tjeerd den Hollander, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Exporteurs van Broedeieren en Eendagskuikens, verwacht dat de nieuwe uitbraak weer een tegenslag zal geven. “Een hele hoop landen zat nog dicht”, geeft hij aan. “Tot nu toe zijn bij mij nog geen meldingen bekend dat er extra landen zijn bijgekomen.” Voor de exporteurs van broedeieren en eendagskuikens is vooral Rusland een belangrijke markt. Op dit moment is nog niet bekend welke maatregelen de Russen gaan nemen. Normaal gesproken sluiten deze bij een uitbraak van laagpathogene vogelgriep (LPAI) tijdelijk de grenzen voor producten uit heel Nederland. De laatste keren dat LPAI werd aangetroffen in Nederland, werd dit vervolgens snel afgebouwd tot gemeenteniveau. Wat dat betreft is er daarvoor goede hoop. “Maar het blijven Russen”, aldus Den Hollander. “Het is handelspolitiek. Ze hebben ons product op het moment echter nodig.”

Beheer
WP Admin