Pluimveehouderij

Nieuws 1929 x bekeken 4 reacties

West-Nederland nu risicogebied

Den Haag - Het westen van Nederland is formeel bestempeld als risicogebied voor vogelgriep. Dat staat te lezen in de regeling die Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) woensdagmiddag heeft bekendgemaakt.

In West-Nederland zijn veel waterrijke gebieden, daar is in de poep van twee smienten het vogelgriepvirus H5N8 aangetroffen en daar is bij drie bedrijven vogelgriep vastgesteld. Gezien de jongste uitbraak is in die regio de situatie niet stabiel.

Daarom is in het westelijk compartiment (A) geen sprake van de aanpassing van de maatregelen om vogelgriep te bestrijden of te voorkomen. Dat blijft zeker veertien dagen zo.

In Noord-Nederland (regio D) gelden nog extra beperkingen voor het vervoer van pluimvee en pluimveemest. Dat mag alleen naar bedrijven binnen de eigen regio (D) verplaatst worden. Voor eendagskuikens, slachtkuikens en niet-commercieel gehouden pluimvee geldt die beperking in regio D niet.

Belangrijkste wijziging - die afgelopen nacht is ingegaan - is dat het vervoer tussen andere drie regio's weer is toegestaan. Toch blijven beperkende maatregelen van kracht om te voorkomen dat bij een uitbraak er sprake is van verspreiding. Mocht in een ander compartiment  (B,C of D) vogelgriep uitbreken, dan worden daar direct het strenge regime van kracht dat nu nog in west-Nederland geldt. De bezoekersregeling, de ophokplicht en het verzamelverbod voor gevogelte blijft gewoon van kracht.

De afgelopen nacht ingegane regel staat toe dat er weer vervoer van pluimvee naar bedrijven plaats heeft, waardoor lege stallen kunnen worden herbevolkt. Ook mesttransport is onder voorwaarden weer toegestaan. De jacht is in die gebieden ook weer toegestaan.

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Het is goed, dat er weer ruimte is voor bedrijven om verder te gaan, ,maar ook dat er binnen een gebied om mogelijke bronnen heen nog geen risico's genomen kunnen worden.

 • johanjochems

  het is goed dat in een groot deel van Nederland de beperkingen versoepeld zijn. Helaas is hierbij een grote fout gemaakt. In het zuiden van gebied A onder de rivieren is het risico zeker niet groter dan de rest van Nederland. waarom worden hier dan ook geen versoepelingen van kracht. De pluimveehouders in dit gebied voelen zich ten onrechte benadeeld met lege stallen.

 • agro1

  randstadroverheid, mot je nog meer?

 • Wian

  Ik vraag me af of de voormannen van (Z)LTO,NOP ook in gestemd zouden hebben met deze regeling als gebied B of C risico gebiedt zou zijn geweest.
  Grote delen van gebied A worden onterecht te lang met strenge maat regelen opgezadeld. Grote delen van het gebied A liggen verder van de 10 km zones dan het vrije gebied B.

Of registreer je om te kunnen reageren.