Pluimveehouderij

Nieuws 3813 x bekeken 9 reacties

Tweede uitbraak H5N8 in Duitsland bevestigd

Hannover - Autoriteiten in Duitsland bevestigen dat er in Cloppenburg op een kalkoenenbedrijf inderdaad sprake is van besmetting met de hoogpathogene vogelgriep H5N8.

De verdenking rees maandag maar de uitbraak is dinsdag formeel vastgesteld aan de hand van het laboratoriumonderzoek door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI).

In de Nedersaksische Landkreis Cloppenburg geldt sinds dinsdag middernacht een standstill voor 72 uur. Vervoer van pluimvee van en naar bedrijven in de Landkreis zijn op grond daarvan verboden. De Landkreis heeft een hoge pluimveedichtheid. Volgens het Kreisbestuur worden in het gebied in totaal 13,5 miljoen kippen, vleeskuikens en kalkoenen gehouden. Cloppenburg ligt ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens, maar voor de Nederlandse pluimveesector heeft de uitbraak vooralsnog geen gevolgen, stelt landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma.

Het is de tweede uitbraak van H5N8 in Duitsland. De eerste besmetting deed zich begin november voor bij Greifswald in Meckelenburg-Voorpommeren.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Als de trekvogels dit bij zich dragen komen er logischerwijze steeds meer landen bij . Hygiëne is dus uiterst belangrijk.

 • info335

  In Italie ook H5N8 vastgesteld bij een Kalkoenfokkerij in Venetië. Dus wederom bij een waterrijk gebied.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/23457869/__Vogelgriep_op_kalkoenenfokkerij__.html

 • Spotvogel

  Houd toch eens op met dat geouwezever over watervogels. Het is wetenschappelijk bewezen dat het besmetten exact omgekeerd gaat. Pluimvee besmet de wilde vogels maar die worden er niet ziek van. Raar hé dat er dan virus in hun poep kan zitten1

 • Koen Franken

  Spotvogel , je kijkt te lang naar de fabeltjeskrant .

 • Jan1986

  Denk dat spotvogel een griepje heeft op gelopen!

 • jp.bierema

  goh, is't een gevaarlijke versie die ie heeft?

 • Koen Franken

  Zo te lezen aan bovenstaande reacties is het gelukkig wel niet besmettelijk .

 • J@gertje

  Waarom reageren jullie nog op die stumper?

  Harm Niesen van de faunabescherming zegt letterlijk in een tv reportage van RTV Noord-Holland; 'Als er veel ganzen zijn, dan komen de natuurlijke vijanden, zoals infectieziekten en parasieten daar achteraan.
  Maar dat duurt even, maar de eerste tekenen die zijn er al'.

  Ik hoop natuurlijk dat hij ongelijk heeft maar dat je met deze manier van idealisme de hele pluimveesector in gevaar brengt zal Harm Niesen en Leo de spotvogel natuurlijk aan hun reet roesten.

 • lve

  Wat nu met de kat? alles voorspellen en kosten maken maar geen meerwaarde

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.