Pluimveehouderij

Nieuws 8188 x bekeken 23 reacties

Vogelgriepvirus bleef tien dagen onontdekt

Kampen – Het vogelgriepvirus H5N8 is waarschijnlijk al een week of tien dagen in het land geweest, voordat de eerste besmetting is ontdekt.

Dat valt op te maken uit de mededelingen van dierenarts Paul Leijs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens een informatiebijeenkomst in Kampen.

Leijs zegt dat de tijd tussen de besmetting en het moment waarop de dieren ziek worden kan oplopen tot tien dagen. Bij het eerste besmette bedrijf in Hekendorp werden de eerste symptomen (één dode kip) gezien op maandag 10 november. Dat betekent dat het virus mogelijk al eind oktober of begin november aanwezig was.

Uit Brits onderzoek is inmiddels gebleken dat één ziek dier twee andere dieren besmet in de pluimveehouderij. De uiterlijke verschijnselen zijn heel beperkt, totdat de dieren opeens dood neervallen. Mogelijk hebben de dieren hun veren iets meer opgezet, alsof ze het koud hebben. "Net zoals wij, als we kippenvel hebben", aldus Leijs.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  In Duitsland hebben ze geen Rendac die met en besmette grijper door het land rijdt.

 • Burnetti

  Wanneer je bewijs hebt voor besmetting door een extern bedrijf kun je overwegen zijn naam te noemen. Tot die tijd doe je er beter aan dit te vermijden.

 • haehnchenmeister

  @gerjan slingenbergh: Ook in Duitsland worden kadavers opgehaald, door zowel Rendac als concurrerende destructors.

 • gerjan slingenbergh

  @haehnchenmarcel Ja dat klopt maar niet met tonnen.

 • haehnchenmeister

  @Gerjan: nee, minicontainers, worden ook met een grijper geladen

 • Spotvogel

  Wij zagen destijds de mesttrucks van Kurtsjens uit Milsbeek in de Friedlander Grosse Wiesen niet ver van de Poolse grens stront van Mestac Venhorst lossen in een container op het landbouwbedrijf Marienwerdt waar toen zowel voor zwijnenpest als hondsdolheid werd gewaarschuwd. Maar de truck met oplegger scheurde meteen druipend en stinkend weer terug naar Gemert! Korte tijd later brak in Venhorst varkenspest uit en dat liep dramatisch af.
  Wilde vogels hebben niks van doen met agrarische virale verspreiding. Daarvoor zorgen de boeren en hun veelassige achterban zelf wel!

 • leo,s vriend

  Hallo Leo, ben je er weer, lang niet van je gehoord.

 • ...............

  Is spotvogel soms ook een trekvogel?

 • Spotvogel

  Reken er maar op dat ik er nog ben makker. Sterker: ik was nooit weg!
  Het herfstoffensief is nog maar net van start gegaan en alle magazijnen zijn vierdubbel doorgeladen. We zijn er klaar voor! .

 • bankivahoen

  Waarvoor #9 ?

 • Spotvogel

  Trekvogel? Voorlopig ga ik een ruk maken vriend|

  En wat dacht jij zelf banki hoen? Voor het herfstoffensief natuurlijk!
  Het is de hoogste tijd dat er eindelijk voor eens en altijd orde op zaken wordt gesteld en daarvoor is geen tijd te verliezen.
  Alle opgehokte dieren moeten standaard bij geboorte gevaccineerd worden zodat er geen epidemieen meer kunnen uitbreken.

  Daarnaast moet het hobbyjachtvirus met snijbranders uit ons politiek-bestuurlijke bestel worden verwijderd.

  En op die zogenaamde natuurontwikkeling en het uitzetten van exotische grazers dienen zware straffen te komen.

 • J@gertje

  Heej Leo, wanneer ga je hier je boekje weer lopen promoten?
  De verkoopcijfers zullen nu wel weer oplopen onder je eigen parochianen.

 • bankivahoen

  Mooi sportvogel, stukje cabaret op deze site brengt weer wat leven in de brouwerij , eens zien hoelang je ip online blijft !

 • Spotvogel

  Niet lang meer, hoen zonder hoofd, want ik heb het hier wel weer gezien.

  J@gertje dabbert nog steeds rond tussen Baak en Miste met zijn te korte losse flodderschot op een te hoog vliegend fazanteknijn en negen klandestien gecastreerde parochie-hanen uit het hennenhok van Oplaat. .
  Het lijkt Benny Jolink zelf wel met zijn kreupele jachtpromotie. Voor de camera een haas ziek schieten en dan dat dier de schuld ervan geven dat het niet meer terug te vinden is. Ab-normaal!

  O ja J@gertje, je moest de groeten hebben van Herkauwer. Hij waarschuwde me onlangs dat jullie 's nachts bezig waren om wilde zwijnen uit te zetten bij Wichmond en in het Aaltense Goor. Hij herkende je van op afstand aan de geur van rotting en bederf. Zélf vond ik vorige week borstels en wroetsporen bij het Korenburgerveen. SBB zal blij zijn met die Achterhoekse Wbe. Die mag straks namelijk alle schade gaan dokken. Nog even geduld en dan liggen KNJV en hobbyjacht zelf op tableau. Daar kan geen naamsverandering nog wat aan veranderen!
  . .

 • J@gertje

  Leo, zaterdagochtend 6 september was ik, net als jij, in het Hoeksche Waardse buurtschap Strijensas tijdens de 'massale' protestactie van stop de ganzenmoord.
  De opkomst viel mij toch bitter tegen met maar een goeie 40 deelnemers.
  Omdat je altijd loopt te grienen dat 95% van de Nederlandse bevolking tegen de jacht is had ik toch echt duizenden mensen verwacht.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Spotvogel

  Beetje zielige vertoning Jagertje, want jij was helemaal niet in Strijensas en de dames die het organiseerden mikten absoluut niet op een landelijke opkomst maar wilden alleen maar een statement maken voor de regionale media. Want de slag tegen de hobbyslachters wordt niet op een dijkje maar op het Binnenhof gewonnen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  Heren,

  graag discussiëren over inhoudelijke zaken. Voor het maken van verwijten en persoonlijke aanvallen is dit niet het platform.

 • Zents beheer

  #19 Beheerder, wanneer 'heren' als Spotvogel wederom Boerderij.nl kunnen vergallen zal de rest afhaken. Niemand zit te wachten op dit oeverloze gezwets. Er zijn genoeg andere fora voor oude wijven om hun tijd te verdrijven.

 • Spotvogel

  Inderdaad was ik enige tijd offline voor wat betreft de Boerderijfora maar alles wat destijds werd ingebracht over hazen, zwijnen, klandestien uitgezette fazanten, internationale mesttransporten, vogelgriep etc. staat nog altijd op deze site. Zo'n oeverloos gezwets was dat dus niet en het wordt nog regelmatig geraadpleegd en geciteerd. In dank redactie!

  Plato's laatste literaire uiting was omstreeks het jaar 348 voor Christus en behelsde, 'dat de Staat bestuurd moet worden door speciaal opgeleide filosofen, die door hun inzichten in de wereld der verbeeldingen in staat zijn concrete gestalte te geven aan aan het Goede, Schone en Ware!'

  Het is aanmatigend dat anno 2014 een forumbevuiler zich van de naam van deze grote Griekse filosoof bedient.
  Dit zal ik snel gaan communiceren met Juvenalis 2 die er niet vrolijk van zal worden.

 • PetervanKempen

  @spotvogel Rustiggggggg maarrrrrrr Je riep in die diarree een ding wat we met je eens waren maar ik wilde weten wat je met je internationale contacten gaat ondernemen tegen al die uitgezette nepdieren en exoten als galloway runderen, poolse ponies en hooglanders die door je neptuurvrienden als echte natuur aan het volk worden gesleten. Werk aan de winkel vogel.
  ik kijk morgen de kranten is om je resultaten te zien maar het zal wel weer blanko blijven zoals met zoveel van je aangekondigde acties.

 • Zents beheer

  #21 Spotvogel, wanneer je toch al zoekt en verwijst naar figuren uit lang vervlogen tijden kun je wellicht ook even kijken naar Sigmund Freud en welke aandoening hij vernoemde naar Narcissus uit de Griekse mythologie.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.