Pluimveehouderij

Nieuws 1547 x bekeken

FAO en OIE verontrust over vogelgriep

Rome - De FAO en de OIE zien de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Duitsland, Nederland en Engeland als een serieuze bedreiging voor de pluimveesector.

Vooral in minder goed toegeruste landen in het Zwarte Zeegebied en de Oost-Atlantische trekvogelroutes zien de beide organisaties grote risico's. De organisaties pleiten ervoor dat in deze regio's de bedrijfshygiëne wordt verbeterd en opgewaardeerd.

De grote vrees van FAO en OIE is dat het virus onopgemerkt in de pluimveestapels terechtkomt. Dat zou kunnen betekenen dat het zich sterk verspreid met verwoestende effecten voor de pluimveestapels de handel in pluimveeproducten en de economie in die landen. De beide organisaties pleiten daarom voor intensivering van de monitoring in deze landen, verbetering van de veterinaire laboratoria, zodat tests sneller kunnen worden uitgevoerd en resultaten eerder beschikbaar zijn. Ook jagers moeten alert zijn en rapportages van abnormale hoeveelheden dode dieren snel doorgeven.

Het H5N8-virus dook eerder dit jaar op in trekvogelrijke gebieden in Vietnam, Korea, Japan en China. Dat het virus nu is gevonden in Europa in pluimveebedrijven, maar ook in wilde vogels vinden FAO en OIE zeer verontrustend. Het wijst er toch sterk op dat het virus is verspreid via trekvogels", aldus de organisaties.

Verschillende Duitse regio's hebben naar aanleiding van de vogelgriepuitbraken in Duitsland en Nederland een ophokplicht ingesteld voor het pluimvee. Landkreis Vechta, Landkreis Cloppenburg en Landkreis Leer hebben dergelijke maatregelen afgekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.