Pluimveehouderij

Achtergrond 6288 x bekeken 3 reacties

Protest tegen uitloopverbod Oss

De afdeling van GroenLinks in het Brabantse Oss is een petitie gestart tegen een dreigend verbod op onoverdekte uitloop voor kippen in de gemeente.

De gemeente Oss wil in een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied opnemen waarin staat dat onoverdekte buitenloop bij pluimveebedrijven niet meer is toegestaan.

Volgens GroenLinks is angst voor vogelgriep reden voor het verbod. De afdeling noemt het besluit ondoordacht, omdat hiermee biologische en vrije uitloopkippen verboden worden, en is daarom een petitie gestart. "Een grote stap terug in dierenwelzijn en voedselproductie die (meer) in evenwicht is met de omgeving", aldus fractievoorzitter Dolf Warris. In de petitie verwijst de partij naar de Dierenbescherming, die eerder schreef dat besmetting met vogelgriep niet zozeer te relateren is aan het binnen of buiten lopen van kippen. "Zo is er meer vogelgriep op kleigrond en meer bij (binnen zittende) kalkoen dan bij kippen", aldus GroenLinks Oss.

De partij roept daarnaast inwoners van de gemeente op om een reactie op het plan naar het college van de gemeente Oss te sturen. Een voorontwerp van het bestemmingsplan buitengebied Oss 2017 ligt tot en met 22 juni ter inzage. Tot die datum kunnen inspraakreacties worden ingediend.

Laatste reacties

 • marco-vdb

  het moet niet gekker worden. Eindelijk eens een goed voornemen van de gemeente. Als elke gemeente dit nu zou doen, zijn we binnenkort van AI verlost.

 • wilhelmus01

  er zijn ook genoeg binnenkippen die AI krijgen

 • kuiken007

  hallo mvdb
  hpai is de laatste tijd telkens voorgekomen bij binnendieren!!!!!
  grootschalig vleeskippen houden die voordat ze een leeftijd bereiken dat ze hiervan ziek kunnen worden al weer geslacht zijn is voor nederland een gelopen race, dit is voor de oekraine weggelegd!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.