Mechanisatie

Achtergrond 6543 x bekeken

Nieuwe zware pers voor topsegment

Göweil verraste vorig jaar met een eigen rondebalenpers. Het was tot dan toe vooral bekend van de wikkelaars, met persen van andere merken.

Göweil zet met de G1-F125 hoog in, met een zware pers  voor het topsegment van de markt. De pers alleen weegt 5.580 kg en als je dat vergelijkt met concurrenten is dit al gauw 2,5 ton zwaarder! Dat gewicht zit voor een deel in de achttien zwaar uitgevoerde persrollen. Deze hebben een doorlopende massieve as van 65 mm dik. De rollen zijn versterkt met ribben en gelagerd in dubbele kegellagers.

Bijzondere gewasinvoer

Een ander eigenzinnig punt van de Oostenrijkers is de gewasinvoer. Die loopt over de rotor. De baal draait tijdens het persen tegen de klok in. De messen zitten dus ook boven de rotor. Hier blijven ze schoner en kunnen gemakkelijker gewisseld worden. Er kunnen maximaal 30 messen in en dit levert een theoretische snijlengte van 35 mm. De messen hebben een driehoekige vorm en kunnen daardoor aan twee kanten worden gebruikt. Er is ruimte om 60 reservemessen mee te nemen.

De messenbalk zit boven de invoer. Het wisselen van de messen kan gemakkelijk op het bordes voor de machine. Er is ruimte voor 60 reservemessen.

Invoerrotor zwaargewicht

De invoerrotor weegt 500 kg en draagt daarmee ook bij aan het hoge gewicht van de machine. Want met een diameter van 58 cm is deze rotor gerust fors te noemen. Een speciale invoerrol boven de rotor verbetert de gewasinvoer. De rol kan verticaal bewegen, zodat hij geen belemmering vormt bij grote wiersen. Snijrotor en perskamer hebben afzonderlijke overlastbeveiligingen. De baal blijft daardoor draaien als de rotor onverhoopt een keer verstopt raakt. Als de aandrijving van de perskamer door de beveiliging gaat, opent de achterklep een paar centimeter om ruimte te maken.

Pendelende pick up

Ook bij de pick up toont Göweil zich eigenwijs. Hij is pendelend opgehangen aan een draaipunt in het midden. Aan de zijkant levert dat een pendelweg op van 15 cm. De opnamebreedte bedraagt volgens de DIN-norm 220 cm. De pick up heeft zes rijen met ongestuurde tanden. Die zijn niet in lijn geplaatst, maar voeren het gewas aan de buitenkant eerst in. Vijzels zorgen voor de toevoer naar de invoerrotor. De geleidestrips op de pick up zijn van kunststof. Dit maakt het mogelijk ze dichter bij elkaar te zetten dan met metalen geleiders mogelijk zou zijn, uit het oogpunt van slijtage en lawaai. De geleidestrips lopen naar de vijzels ook iets meer op dan in het midden. Ook dit moet de gewasstroom verbeteren.

De pick up heeft ongestuurde tanden, die niet in lijn zijn geplaatst. Het gewas gaat over de rotor. Boven de rotor de speciale invoerrol.

Mooie strakke balen

De perskamer is 120 cm breed en de diameter van de balen is 125 cm. Van de achttien persrollen zitten er tien in de achterklep. Na het openen van de klep zitten er slechts twee onder de invoerrotor, zodat de baal gemakkelijk naar buiten rolt. Sensoren bewaken de druk op de cilinders van de achterklep en geven een signaal als de druk hoog genoeg is. Dan begint het binden van de baal. Dit kan zowel met net als met folie. Er zit een camera boven de perskamer, die het binden in de gaten houdt. Daarom is de perskamer ook verlicht. De camera schakelt automatisch in als het binden begint. Als het wikkelen begint, krijgt de chauffeur automatisch dat proces in  beeld op zijn monitor.  De pers maakte tijdens ons bezoek bij deze pers in Friesland mooie strakke balen. Goed cilindervormig en met strakke hoeken.

 

Vergaand automatisch

De wikkeltafel schuift naar voren bij de overdracht van de baal en daarna weer naar achteren. Bij het afleggen van de baal, kantelt de wikkeltafel, zodat de valhoogte beperkt blijft. De draaiende wikkelarm is voorzien van twee 75 cm foliestrekkers, maar dat is bij Göweil bekend. De wikkelaar is met hydraulische ventielen ook te bedienen op de machine zelf. Handig bij onderhoud en het wisselen van de folierollen. Er is ruimte op de machine om 12 extra rollen wikkelfolie mee te nemen. De houders zwenken hydraulisch naar beneden, wat de tilhoogte van de rollen beperkt houdt. Via een hendeltje is de pers om te schakelen van open center naar load sensing, voor verschillende trekkers. De pers heeft een eigen Profi bedieningskast. Die was al bekend van de wikkelaars en werkt in hoge mate automatisch.

Technische gegevens

Baaldiameter van 125 cm bij een breedte van 120 cm. De pick up heeft een breedte van 220 cm, gemeten volgens de DIN norm. De rotor heeft een diameter van 52 cm. Dankzij een maximaal aantal messen van 30 stuks is de theoretische snijlengte 35 mm. De rotor is beveiligd met een pallenkoppeling, de perskamer met een nokkenkoppeling. Het gewicht van de pers alleen is 5.580 kg, de combi weegt 7.860 kg. Dit gewicht rust op vier banden in de maat 520/50R17. De basisprijs van de pers is €65.800 en van de combi €98.666. Bruto prijzen, excl. BTW. Informatie: www.goeweil .at

Alternatieven

Twee vastekamerpersen met baalmaat 125 x 120 cm. De McHale Fusion 3 Plus bindt ook met net of folie. De combi is erg compact gebouwd, dankzij de verticale wikkelring. De McHale weegt 6.260 kg en kost €94.470. De Claas Rollant RC 455 Uniwrap is een traditioneel gebouwde combi, met een wikkeltafel en twee satellietarmen. Deze pers bindt alleen met net. De Rollant weegt 5.800 kg. De prijs van deze combi bedraagt €89.810.

Eindoordeel

Plus
Zwaar gebouwd
Binden met net en folie
Gemakkelijk messenwisselen
Min
Geen isobus bediening
Nog niet bewezen
Geen groepenschakeling messen

Of registreer je om te kunnen reageren.