Eurocommissaris Phil Hogan. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Hogan: meer milieu-eisen in landbouwbeleid

Het Europees landbouwbeleid zal meer eisen stellen op gebied van milieu en klimaat. Dat zegt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

De extra milieu-eisen komen bovenop de bestaande voorwaarden, aldus de Europees Commissaris dinsdag 6 december tijdens een conferentie over de vooruitzichten voor de landbouw in het komende decennium.

Europese Commissie hecht veel belang aan landbouwbeleid

Hogan, die de bijeenkomst wegens ziekte vervroegd verliet, kondigde aan dat hij begin dit jaar een consultatieronde wil houden, waarbij belanghebbenden hun wensen voor het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid kenbaar kunnen maken. Hoe sterk de Europese Commissie hecht aan het nieuwe landbouwbeleid, bleek dinsdag: behalve de landbouwcommissaris spraken ook milieucommissaris Karmenu Vella, commissaris Miguel Arias Canete (Klimaat en Energie) en de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker op de conferentie.

Extra milieu-eisen deel van nieuwe elementen in landbouwbeleid

Extra milieu-eisen zijn een deel van de nieuwe elementen in het landbouwbeleid, dat moet blijven bestaan uit een vangnet met directe betalingen voor de boeren, aldus Hogan.

Hij wil in het nieuwe beleid aansluiten bij het rapport van de commissie-Veerman over de landbouwmarkten.

Juncker: landbouwbeleid staat voor nieuwe verandering

Ook Juncker haalde het rapport van Veerman aan, bij de opening van de conferentie. Volgens Juncker staat het landbouwbeleid voor een volgende verandering. De voorzitter van de Europese Commissie hebben boeren de belangrijke verantwoordelijkheid de Europese burger te voeden. Daarnaast leveren ze ook nog andere diensten. “Stel je voor hoe het landschap er uit zou zien als er geen boeren waren. En dat gebeurt allemaal gratis. Hoeveel zou het kosten als we daar ambtenaren voor moesten inschakelen.”

Markten zoeken buiten EU

Juncker vindt het belangrijk dat er markten worden gezocht buiten de Europese Unie. “Maar ik verwacht niet alle heil van export. Ik zou me graag concentreren op de interne mark, de komende 50 jaar van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.”

Hogan: accent moet liggen bij jonge boeren

Hogan zegt dat het accent ook moet liggen bij de jonge boeren. De komende tien jaar is een verjonging van de boerenstand noodzakelijk, ook om verandering teweeg te brengen. “Er is geen tekort aan jonge mensen die boer willen worden, ze komen alleen te veel belemmeringen tegen. Ik wil me richten op die drempels die jonge mensen ervan weerhouden in de landbouw actief te worden. Die drempels moeten we wegnemen.

‘Er is geen tekort aan jonge mensen die boer willen worden, ze komen alleen te veel belemmeringen tegen.’

Beheer
WP Admin