Kris (@KrisJanse) <a href=""https://twitter.com/KrisJanse/status/638225278871977984"">31 augustus 2015</a></blockquote>n<script async src=""//platform.twitter.com/widgets.js"" charset=""utf-8""></script>"",""url"":""https://twitter.com/KrisJanse/status/638225278871977984""}'></span>--> </p> <p>Luc Remijn, team Akkerbouw en vollegrondsgroente Zuidwest Nederland DLV zag in Noord Beveland een flinke strook met hagelschade, dat voor bladafslag zorgde. ""Plaatselijk is het triest om te zien."" Bij een akkerbouwer in Oud Gastel wordt met man en macht sloten gegraven om het water af te voeren. ""Het is moeilijk om in te schatten of het 90 procent of 60 procent onder water staat. De hagel was nog erger dan de regen, we dachten dat de ruiten eruit zouden klappen.""</p> <h3 class=""xms-subtitle"">Kassen zwaar beschadigd</h3> <p>Zondagnacht waren het de kassen in de Bommelerwaard die vooral geraakt werden door de hagel. Bij Interpolis kwamen tweehonderd meldingen binnen: veel ruiten stuk in de kassen en gevolgschade aan de gewassen in de kassen. De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering OFH had al zestig schademeldingen binnen en schat dat de hagelbuien van zondagavond een buitengewoon schadebeeld oplevert. Een fruitteler uit Andelst denkt dat de schade van de hele grote stukken hagel meevalt. ""Later zal blijken hoe het met de kleine deukjes in het fruit is. Als die er in blijken te zitten, dan is de schade aanzienlijk. Hagel zo tegen de oogst aan, dat heb je niet vaak."" Ook rond Arnhem is veel schade bij fruittelers.</p> <p> <!--<span data-type=""embedcode"" data-provider=""twitter_tweet"" data-parameters='{""raw-snippet"":""<blockquote class=""twitter-tweet"" lang=""en""><p lang=""nl"" dir=""ltr"">Foto van hagelsteen 6 cm, Zaltbommel, gisterenavond laat. Via <a href=""https://twitter.com/robkorsman"">@robkorsman</a> Drama voor fruitteelt. <a href=""https://twitter.com/hashtag/Bommelerwaard?src=hash"">#Bommelerwaard</a> <a href=""http://t.co/VT13Yyh6KE"">pic.twitter.com/VT13Yyh6KE</a></p>&mdash AlgemeenNieuws

Miljoenenschade door hagel en wateroverlast

Doetinchem – Drie dagen achtereen extreem weer veroorzaakt op verschillende plaatsen flinke schade. Adri Witlox, hoofd agrarische verzekeringen van Interpolis geeft aan dat het onweer met hagel- en hoosbuien van de afgelopen dagen ‘zeker enkele miljoenen’ gaat kosten.

‘Een bui die eens in de vier jaar langskomt’, meldden verzekeraars over de extreme regenval met hagel- en hoosbuien die in Zuid-Holland en Noord-Brabant van zondag- op maandagnacht huishield. Van zaterdag op zondag trof het noodweer vooral Veghel en Uden.

Veel meldingen

Op Twitter komen foto’s langs van uien die niet meer geklapt hoeven te worden en aardappelen die in water dreven. Bij Almkerk en Werkendam viel 80 mm water. Marien Boersma, directeur Agriver verzekeringen, kreeg maandagochtend al vijftig meldingen binnen, waarvan dertig door hagel en twintig door wateroverlast. Univé geeft aan geen grote maar wel ‘veel’ schademeldingen te krijgen.

Beheer
WP Admin