AlgemeenNieuws

Efsa: antibiotica-resistentie neemt toe

Brussel – Salmonella en campylobacter worden in Europa steeds resistenter tegen antibiotica. Resistente bacteriën worden zowel bij mensen als dieren gevonden. Dat blijkt uit een studie van de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa.

Steeds vaker worden multiresistente salmonella-isolaten gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat 31,8 procent van de salmonella-monsters die bij mensen zijn gevonden resistent zijn tegen de gangbaar gebruikte antibiotica tegen salmonella. Bij monsters die bij vleeskuikens zijn genomen, was dit in 56 procent van de gevallen, bij kalkoenen zelfs bij 73 procent. Bij vleesvarkens werd bij 37,9 procent van de salmonella-monsters resistentie aangetoond.

Bij campylobacter-isolaten die bij mensen, dieren en levensmiddelen zijn genomen is een hoge resistentie tegen fluoroquinolonen gevonden. Resistentie tegen gangbare antibiotica werd ook gevonden, maar in aanmerkelijk lagere hoeveelheden dan salmonella.

De resultaten zijn gebaseerd op cijfers van 2013. In Nederland zijn de eerste aanwijzingen dat de resistentie af neemt als gevolg van reductie van antibioticagebruik in de veehouderij.

Beheer
WP Admin