Home

Nieuws 4714 x bekeken 31 reacties

Provincie: afschieten zwijnen was fout

Weert - De brandweer deed veel moeite om drie wilde zwijnen uit de Zuid-Willemsvaart bij Weert te redden.

Maar eenmaal 'veilig' op de wal, vonden de dieren alsnog snel hun eind door een kogel uit het geweer van een jachtopziener. Dit alles onder het oog van de camera. Het optreden van de jager roept veel protest op van het publiek. De provincie keurt het optreden van de man af. Er geldt een nulstand voor zwijnen buiten de natuurgebieden de Veluwe en De Meinweg, er is ontheffing om zwijnen buiten die gebieden af te schieten. Maar op zondag geldt die ontheffing niet, en de ontheffing is ook niet bedoeld voor dieren die gevangen zijn. "Dit had niet mogen gebeuren", aldus gedeputeerde Patrick van der Broeck. Jagersvereniging KNJV benadrukt in een reactie dat het optreden van de jachtopziener 'niets te maken heeft met jacht', maar dat de jachtaktehouder heeft opgetreden als buitengewoon opsporingsambtenaar. De LLTB betreurt de gebeurtenis eveneens, ook al is ze voorstander van de nulstand.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Als er nou op zondag een gedetineerde uit het water was gehaald, zou je die dan vrijuit gaan ?

 • Elevage

  dus voortaan laten we de zwijntjes gewoon zwemmen tot maandag........

 • breukers1

  Ze hadden ook kunnen wachten tot maandag met deze grote schadeveroorzakers uit het water te halen. Zondag is het rustdag.

 • agneaux

  We slachten 10 - 20 - 30 - 40 duizend varkens op een dag in Nederland alleen en de hele wereld staat op zijn kop voor 7 van die zwijnen. Alsof er in de wereld niets ergers aan de hand is.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • porky 1

  elders in de wereld worden mensen onthoofd of gedood en hier in nederland stelt men Kamervragen over een paar wilde zwijnen ,
  wat had thieme gezegd als de zwijnen weggerend waren en een ernstig ongeluk veroorzaakt hadden had ze dan ook zo gereageerd

 • biertje

  Erg dom om in het zicht van de camera deze varkentjes af te schieten

 • wvb

  Ze mogen er niet lopen maar mogen ook niet worden afgeschoten kalveren die zonder dat de eigenaars er wat aan konden doen furazolidon hadden gekregen maar al zolang weer schoon waren moesten koste wat het kost afgemaakt worden maar de varkens van die ca 87 bedrijven niet hoezo democratie kan de nvwa dit uitleggen zonder met de ogen te knipperen

 • Frans-Jan

  Wat er is gebeurt is gewoon ontzettend dom, ze had de zwijnen even moeten opladen en ergens zonder camera moeten helpen. Iedereen met beetje verstand had deze commotie kunnen verwachten maar zo geef je de dierenactivisten zelf een stok in handen om mee te slaan, lekker suf!

 • fransderondhoeven

  ze hadden ze gewoon bij marian tieme in de tuin los moeten laten

 • Bloemestein

  Wat een blamage, nog wel in het weekend van het varken.Overigens, wordt er wel uitgezocht waar die varkens vandaan kwamen? Losgelaten door dierenvrienden?

 • Ishtar

  Jagers en een geweten en nadenken gaat niet echt altijd samen.
  Trigger happy deze onverlaten.
  Als ze een kans hebben om te schieten, zal hun instinct dat gaan doen, en later zullen ze er eeen lul verhaalbij verzinnen.
  Zielig volk.

 • PetervanKempen

  @Ishtar Het was wel te verwachten dat het onbenullig gedrag van deze enorme sufferd tot jouw soort reacties zou leiden. Je beseft zeker wel dat als je alle jagers op deze manier diskwalificeert als instincmatige schieters en moordenaars je daarmee de tegenreactie oproeptdat alle dierenliefhebbers waarschijnlijk dan potentieele aanslagplegers zijn?
  Ik vraag me af of we met jouw gesneer verder komen in welke discussie dan ook.Dat deze man volkomen verkeerd gehandeld heeft en ook etisch helemaal de weg kwijt was bij het verrichten van deze daad is immers allang en door iedereen vastgesteld. (Net als de daad van Volkert van der G overigens.) Als deze man, die ergens jachtopzichter schijnt te zijn en een wapen verlof heeft , zo optredend als ie doet in zijn groene pakje en voor de hele wereld levensgevaarlijke acties uithaalt, ergens jager was dan is ie dat vandaag dus niet meer, want geroyeerd!
  Helaas blijven er altijd hooligans, ook bij voetbal. Jouw redenatie om hele groepen op een hoop te gooien en tegen elkaar op te juinen en te generaliseren leidt alleen tot toestanden als in Irak bij Isis en daar zitten we in de sociale dicussie over of dit wel of niet te begrijpen is en hoe dit heeft kunnen gebeuren (onder toezicht van het bevoegd gezag!!) niet op te wachten. Ga je schamen.

 • wienbemelmans

  Wat weer een gelul niet mogen afschieten,er is een nul stand , dus niet zeuren afschieten zondag of niet
  mensen worden ook gedood op zondag dan hoor ik nooit iets.doorgaan ze brengen alleen maar ziektes.

 • ikkethuis

  In belgie wordt zondag ook gejaagd, dus wat is het probleem???

 • Ishtar

  @Peter,
  Kan jij eens een percentage noemen, dus tussen 0% en 100% van alle NL jagers,
  -hoeveel % minimaal 1 keer naar het buitenland geweest is om te jagen, om welke reden dan ook?
  -ik denk minimaal 30%, en dat denk ik omdat ik jagers ken.
  -trigger happy zijn ze zeker, en de meesten zijn idd groeps afhankelijk, en velen, nee niet allen, staan als individu nu niet zo sterk in hun schoenen.
  Plus in de winter en einde jaar is het motto dat de vrieskist volmoet zitten met 'wild'.
  -op rtl zag ik deze jager van het artikel, de normale onzin uitkramen die jagers altijd uitkramen, dus ook daar niet al te veel verschil te vinden.
  -dus ik weet eeeecht niet waar mijn beeldvorming zo vandaan komt, ja idd heel apart.

 • koestal

  leer die zwijnen waar ze niet of wel mogen lopen

 • rmw

  En zoals te verwachten gaan de verantwoordelijke politici weer voor de populariteitsprijs...Dat is nog wel het meest sneue van het verhaal! Hoezo beleid?, Hoezo handhaven?
  De publieke opinie bepaald de mening (altijd achteraf) van de politiek.

 • aejp.poels

  meest debiele actie vh jaar

 • Sjaak

  Het klopt van alle kanten niet....

  Zo tref je varkens niet in het water aan, of ze worden er opzettelijk ingegooid. Vervolgens worden ze dan gered en roept men er een jager bij om de redding ' te voltooien '....?!
  Dit wordt dan allemaal gefilmd en wordt breed uitgemeten in de media. Het is zelfs zó dom, dat het alleen te begrijpen is wanneer er opzet in het spel is....
  Erg naïef, dat niemand dat doorziet en aan de orde stelt!

 • melkveehouder .

  @ishtar. Jouw onderbouwing hang je op aan ' ik denk'. De vraag die hieruit voortvloeit is wat jouw denkvermogen is. Zou je ons deze vraag beargumenteerd willen beantwoorden? Alvast mijn dank hiervoor.

 • alco1

  Sjaak. Daar zeg je wel iets om serieus te onderzoeken.

 • Jan van het Zand

  De provincie hangt een lulverhaal op. Het zijn ook sukkels. Onder druk van de media, die de mening van het publiek verkondigd.
  Media is uit op sensatie, en daar leent dit voorval zich heel goed voor.
  De media is altijd tegen, want het publiek is tegen. We moeten hier wel lezen dat de media een heel klein deel van de bevolking vertegenwoordigt.
  Dat wilde zwijnengedoe is natuurlijk een herhaling van zetten. Op de Veluwe heeft dat cabaret ook enkele jaren geduurd. Ten koste van mensen die op de autosnelweg zich hebben doodgereden op een wildzwijn. Ook ten koste van de oogst van boeren. En toen ook nog de sportvelden en de tuinen van de boboos werden omgeploegd door de wilde zwijnen, toen eindelijk gebeurde er wat aan. Heel de Tweede Kamer lag er ineens wakker van. Hoe moet je die beesten verminderen. Drijfjacht: nee. Voederjacht of wat voor onzin ook. Ze werden doodgeschoten. En ja, toen bleek dat de provincie Gelderland het nog niet genoeg vond, vanwege de verkeersveiligheid. En zo is het aantal van 12.000 teruggebracht tot 4.000. Met het geweer is er een eind aangemaakt. En ze zijn......... opgegeten.
  Dus: Provincie raaskal niet en doe je werk. Nultolerantie is 0-tolerantie.
  Basta.

 • agratax2

  Het schieten van wildevarkens is in West Nederland (hier zetelt de politieke macht) erg omstreden en zeker op de wijze van zondag. Mijn voorstel is om als een gelijkwaardige situatie zich nog eens voordoet, de dieren te redden, droog te wrijven en daarna per enkele reis naar het Maliveld te brengen. Heeft Den Haag zijn wildevarkens en heerst in het NUL gebied nog steeds de NUL status. Is het Maliveld om verkeers redenen te gevaarlijk kan ook gedacht worden aan de Hofvijver.

 • Jan van het Zand

  Allerlei wijsneuzen bemoeien zich met een zaak waar ze de ballen verstand van hebben. En de jager kan het probleem oplossen. En die doet dat met het geweer. We weten allemaal dat een jager een geweer met zich draagt om de wildstand op peil te houden.
  Maar omdat er een paar mensen zijn, die de media om de vinger windt, is er een enorme heisa. En de provincie spoed zich om zich te distantiëren van de uitvoeringsmethode. Ja,, nogal wiedes. Die op het provinciehuis schijten zeven kleuren stront. Want o wee de kiezer zou zich tegen de huidige coalitie in de provincie keren. Dat kost stemmen, dat kost het pluche aan de kont. Dat kan een leuk baantje kosten met dito leuk inkomen.
  Maar heren en dames in het provinciehuis, die jager schiet niet voor niks die wilde zwijnen. Wordt maar eens flink gebeten door een wild zwijn. Dan kom je daarna met een flinke jaap in je been bij de dokter. Die kan jou dan vertellen, dat het een levensbedreigende wond is. Die wond mag hij niet hechten. Die wond moet tot het laatst openblijven, vanwege de aureus infectie. Dat wil zeggen: Als de wond gehecht wordt dan wordt je door de giftige stoffen van de aureus bacterie gedood.
  Het is zo leuk om te zien, die gestreepte biggetjes bij het wilde zwijn. Oh, wat lief. Ze zijn zo cute.

 • Henk j

  De geitenwollen sokken club hebben weer een stok gevonden om de hond te slaan

 • hortensia

  had de brandweer ze maar gelijk naar het slachthuis gebracht alle problemen er niet geweest .
  gaan we ook nog de wolven en vossen promoten stelletje idioten

 • somporn

  Nou waren de wilde zwijnen op de weg belandt,en had een frontale botsing veroorzaakt met 4 dodelijke slachtoffers.
  Hadden we dan ook zo een ophef gemaakt of hadden we dan ook lopen zeuren tegen de jachtopziener dat hij zijn werk niet goed had gedaan omdat hij niet genoeg aan wildbeheer had gedaan.
  Altijd makkelijk in NL altijd achteraf maar zeuren,dit of dat had er moeten gebeuren,maar als er direct actie moet worden ondernomen is niemand thuis.
  Hulde aan de jachtopziener,die gewoon op zijn vrije zondagmiddag een dienst wilde bewijzen voor zijn medemens!!!

 • cocoma

  Goed dat de jachtopzichter de zwijnen dood geschoten heeft, maar de manier waarop is minder goed (met camera's erbij en levensgevaarlijk i.v.m. afketsen/versplinteren kogel voor omstanders).

  Provincie bestuurders nemen niet graag beslissingen en verantwoording voor afschot van dieren.

 • Arnens

  Hallo mensen, even los zien van alle emotie. De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van de dieren. Deze draait op voor de reddingskosten. Hij/zij heeft het recht en de plicht de dieren terug te krijgen en verder te verzorgen. Is de eigenaar niet te achterhalen dan kunnen de dieren verbeurd verklaard worden en evt. 'geruimd'. Ik neem aan dat ook deze, in afgeschermde natuur levende dieren voorzien zijn van geldige I&R nummers zoals alle varkens in Nederland. Of geldt deze verplichting niet voor natuurbeschermers. Lees dan maar eens de verhalen over afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Oekraine en Rusland.

 • Jan van het Zand

  En wie heeft nu die wilde zwijnen op de barbecue liggen deze week? Smakelijk eten alvast toegewenst. Het zijn toch geen ausgewanderte wilde zwijnen uit Duitsland? Want dan kun je ze maar beter niet eten ivm een te hoge radioactieve straling.
  En voor de Limburgse ambtenaren en politici: Elk varken eindigt na een goed leven bij de slager en wordt dan verkocht aan de consument om het varken op te peuzelen. En de wilde zwijnen hebben een pracht van een scharrelleven achter zich dat terecht als biologisch vlees verkocht kan worden.

 • drikhend

  Erg slim was het niet van deze jager of jachtopzichter . Iedereen weet dat zulke dingen weerstand op roepen . En dus eigenlijk niet in het openbaar moeten worden gedaan . Je ziet en hoort wat voor reacties dat hier opkomen . En mensen denken al snel deze arme dieren en alle zaken die er omheen spelen zo als we hier lezen . Maar dat er in de toekomst elk jaar mensen dodelijk zullen verongelukken omdat deze dieren zomaar de weg oprennen in donker . Ze wei en akkerland de gewassen vernielen . En bij steden en dorpen de tuinen omwroeten ,vuilnisbakken omgooien enz. Wordt niet door deze mensen bij stil gestaan . Tot dat lot hen zelf treft . En neem maar aan dat dit binnen nu en 5 jaar een groot probleem wordt in de Peel . Op enkele plaatsen kennen ze de problemen en de rest volgt . Deze dieren vermeerderen zich snel en hebben geen natuurlijke vijanden . En jagen is niet afdoende . Dus dieren vrienden een groot zwaar hek om de tuin kon wel eens standaard worden .

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.