AlgemeenNieuws

Vervuilde bio-zonnebloemkoek mogelijk ook in Nederland

Zwolle – Biologische zonnebloemkoek vervuild met insecticide en fungicide is mogelijk ook in Nederland aangetroffen en gevoerd aan biologische dieren.

Controle-organisatie Skal weet dat zonnebloemkoek zoals in Duitsland is gevonden, ook in Nederland is gebruikt. Er zijn echter nog een monsterresultaten bekend.

De organisatie onderzoekt nog of ook dierlijke producten van de markt moeten worden gehaald in verband met deze kwestie. Volgens een woordvoerder van Skal hoeven vooralsnog geen voeders te worden teruggehaald bij boeren,  in verband met de hoge omloopsnelheid van het voer en vanwege het nog lopende onderzoek. Bij veevoerbedrijven wordt wel product teruggehouden. De koek is gebruikt in alle soorten voer, dus zowel voor pluimvee als voor varkens en melkvee.

In Duitsland leidde de vondst van vervuilde zonnebloemkoek, die via Nederland was binnengekomen, al tot een terughaalactie.

In de zonnebloemkoek is het fungicide metalaxyl (0,352 microgram per kilo) en het insecticide thiamethoxam (2,305 microgram) gevonden. Het product lijkt afkomstig uit Oekraïne.

Beheer
WP Admin