Home

Nieuws 1070 x bekeken

98 procent fruit en groente voldoet aan wettelijke eisen

Utrecht -Tussen juli 2012 en juni 2014 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 9.200 partijen groente en fruit gecontroleerd om te zien of producten niet vervuild zijn met resten van bestrijdingsmiddelen.

Hieruit blijkt dat ongeveer 98 procent van het fruit en de groente in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen. Dit is bijna 1 procent minder dan bij vorige perioden, controle blijft dus nodig. Dit meldt de NVWA naar aanleiding van haar meerjarenrapportage 'Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit'.

In die gevallen waarbij resten van gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen, blijkt de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn. De meeste overschrijdingen worden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek. Toch gaan ook deze landen dankzij de strenge controles steeds beter aan de EU-eisen voldoen. Bij Chinese pomelo's en peultjes uit Kenia is het aantal overschrijdingen bijvoorbeeld spectaculair gedaald. Daarentegen vond de NVWA bij druiven uit Peru juist het afgelopen jaar relatief veel afwijkingen. Daarom worden deze druiven het huidige oogstseizoen extra gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.