Home

Nieuws 842 x bekeken 1 reactie

Subsidie mestcovergister niet omhoog

Den Haag - De subsidie voor mestcovergisting gaat niet omhoog. Dat laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister negeert daarmee adviezen van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en adviesbureau DNV-GL. De minister zegt dat de markt tegenstrijdige signalen laat horen. Aan de ene kant zijn de prijzen van biomassa gestegen, maar aan de andere kant vraagt de sector de subsidie niet te verhogen omdat daarmee nieuwe covergisters op de markt komen die de vraag alleen maar aanwakkeren voor de direct vergistbare biomassa.

Kamp zegt dat hij wil voorkomen dat oude installaties omvallen ten gunste van nieuwe installaties die hogere basisbedragen ontvangen.

De minister wil mestmonovergisting alle ruimte geven in de SDE+-regeling. "Deze technologie, waarbij alleen mest wordt vergist, zonder biomassa, biedt een goed alternatief voor mestcovergisting, waarbij tot 50 procent biomassa wordt meevergist. Hiermee heeft de agrarische sector volop de gelegenheid om hernieuwbare energie uit mest te produceren", aldus Kamp.

Eén reactie

  • Burnetti

    En deze monomestvergisters zijn tot 25.000 m3 milieuvergunningvrij te bouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.