Home

Nieuws 1027 x bekeken 4 reacties

Paus: honger door markt en winstgedrevenheid

Rome – Het gevecht tegen honger en ondervoeding wordt bemoeilijkt doordat het systeem waarbinnen we leven prioriteit legt bij de markt en voorrang geeft aan winst. Voedsel is teruggebracht tot een te kopen of verkopen ding, onderhevig aan speculatie. Dat zei Paus Franciscus tijdens een internationale conferentie over voeding in Rome.

De kerkvorst riep op tot solidariteit en concrete actie die maakt dat de wereld volledig en duurzaam gevoed wordt. De geboren Argentijn zei dat deze opdracht grenzen overschrijdt. "Als de solidariteit in één land wordt veronachtzaamd, wordt dit gevoeld over de hele wereld." Het recht op een gezond dieet is volgens de Paus een zaak van waardigheid, niet liefdadigheid.
De Paus stelt vast dat er voldoende voedsel voor iedereen is, maar dat voedselzaken onderhevig zijn aan gemanipuleerde informatie, nationale veiligheidsclaims, corruptie en het oproepen van betraande beelden van economische crisis. "Dat is de eerste uitdaging die we moeten overwinnen", aldus de Paus, die op het hoofdkantoor van de Wereldvoedselorganisatie FAO sprak.
Wanneer voedsel als onderwerp wordt aangepakt, moet de gezondheid van de planeet voorop staan. "Mensen kunnen vergeven maar de natuur niet."

Laatste reacties

 • Bloemestein

  Hij zou de laatste alinea uit het stukje over Zimbabwe moeten lezen!

 • koestal

  De leiders [dictators] van Afrika hebben alle goede landbouwgronden en viswateren in en rondom Afrika verhuurt aan China en India,die bewerken de grond nu en vissen daar ook ,de leiders van Afrika krijgen daar veel geld voor en kunnen daar wapens voor kopen en een leger er op na houden,als hun eigen bevolking honger heeft moet er maar een voedselactie uit Europa komen om de mensen te helpen.Hier kan een paus niks aan doen,hij kan er alleen maar iets over zeggen,meer niet

 • Haarlemmermeer

  De peus wijst naar Amerika heren. Afrika is alleen slachtoffer vanwege incapable leiders

 • veldzicht

  Er kan wel voedsel genoeg zijn op de wereld maar als je het daar moet brengen maar ze kunnen niet betalen blijf je niet lang boer.
  en waar is de meeste honger; ten Zuiden van de Sahara,noord Afrika en middenoosten, beter gezegd moslimlanden, ze vechten elkaar de tent uit
  , een mensen leven interesseert ze niks en al helemaal een niet moslim
  telt niet mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.