AlgemeenNieuws

Paus: honger door markt en winstgedrevenheid

Rome – Het gevecht tegen honger en ondervoeding wordt bemoeilijkt doordat het systeem waarbinnen we leven prioriteit legt bij de markt en voorrang geeft aan winst. Voedsel is teruggebracht tot een te kopen of verkopen ding, onderhevig aan speculatie. Dat zei Paus Franciscus tijdens een internationale conferentie over voeding in Rome.

De kerkvorst riep op tot solidariteit en concrete actie die maakt dat de wereld volledig en duurzaam gevoed wordt. De geboren Argentijn zei dat deze opdracht grenzen overschrijdt. “Als de solidariteit in één land wordt veronachtzaamd, wordt dit gevoeld over de hele wereld.” Het recht op een gezond dieet is volgens de Paus een zaak van waardigheid, niet liefdadigheid.

De Paus stelt vast dat er voldoende voedsel voor iedereen is, maar dat voedselzaken onderhevig zijn aan gemanipuleerde informatie, nationale veiligheidsclaims, corruptie en het oproepen van betraande beelden van economische crisis. “Dat is de eerste uitdaging die we moeten overwinnen”, aldus de Paus, die op het hoofdkantoor van de Wereldvoedselorganisatie FAO sprak.

Wanneer voedsel als onderwerp wordt aangepakt, moet de gezondheid van de planeet voorop staan. “Mensen kunnen vergeven maar de natuur niet.”

Beheer
WP Admin