Home

Nieuws 404 x bekeken

Aantal brandmeldingen neemt af

Den Haag - De brandweer krijgt steeds minder brandmeldingen. Vorig jaar waren het er 87.000. Daarmee daalde het aantal met 19 procent in twee jaar, vooral door minder loze alarmeringen en buitenbranden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het aantal hulpverzoeken neemt wel toe.

In 2013 was er bijna 51.000 keer loos alarm, 58 procent van alle meldingen. Er komen vooral minder brandmeldingen van bedrijven en instellingen door betere automatische brandmeldingsinstallaties.

Van de terechte meldingen gaat het meestal om een buitenbrand of een kleine binnenbrand. Sluiten van brievenbussen en afvalbakken rond de jaarwisseling zorgt wel voor minder buitenbranden.

De brandweer krijgt steeds meer verzoeken voor hulpverlening, zoals het bevrijden of redden van mensen en dieren. Na een storm helpt de brandweer vaak bij het weghalen van bomen en takken van wegen en huizen. Dat gebeurt vooral in de kustprovincies.

Vorig jaar hadden de gemeenten €1,1 miljard nodig voor de financiering van de brandweer en rampenbestrijding. Dat is €66 per inwoner.

Of registreer je om te kunnen reageren.