'Agrifirm werkt voor boer, Forfarmers voor winst' AlgemeenOpinie

‘Agrifirm werkt voor boer, Forfarmers voor winst’

Wat een verschil tussen de coöperaties Agrifirm en Forfarmers. Beiden maakten vorige week hun jaarcijfers bekend. Agrifirm sprak van ‘meer ledenvoordeel’ en Forfarmers van ‘meer winst’.

Ook de toon van de publiciteit rondom de jaarstukken was totaal verschillend. Agrifirm spreekt vol zorg over de hachelijke situatie bij de varkenshouders, Forfarmers heeft het over uitdagende omstandigheden waar de agrarische sector mee te maken heeft. Om daarna de conclusie te trekken dat ze het zelf onder die omstandigheden uitstekend hebben gedaan. “De transitie van lokale mengvoerleverancier naar een leidende internationale veevoeronderneming is in volle gang.” Nou, nou, alsof dit de in moeilijke omstandigheden verkerende boer wat kan schelen.

Alles ademt winst en groei

Dan Agrifirm. Die leeft mee met de familiebedrijven, die soms al generaties bestaan en nu moeten stoppen. Dat heeft enorme impact op de boeren en hun gezinnen. Daar vallen de gevolgen voor de coöperatie bij in het niet, zo wordt gesteld. Hoe ander is het bij ForFarmers. Daar is het vizier niet gericht op het wel en wee van de boer, maar op de toekomst van de coöperatieve onderneming. Ze zoeken nieuwe markten. Daarbij gaan ze alleen naar nieuwe landen waar ze een toppositie kunnen verwerven. Anders hebben ze geen belangstelling.

Alles ademt winst en groei. En dan vooral in het buitenland, omdat Nederland kennelijk geen aantrekkelijke markt meer voor hen is. Daarom wordt de beursgang het grootste doel voor 2016. Dat opent deuren naar andere landen. De ledenvergadering van 15 april is daarvoor beslissend. De laatste kans voor de boeren om dit onheil te voorkomen.

Niets meer of minder dan een ramp

Want zo zie ik het. ForFarmers, onder leiding van directeur Yoram Knoop, heeft maar één doel: een beursnotering om sneller te kunnen groeien. Voor een ambitieuze directeur een prima streven. Voor de leden niets meer of minder dan een ramp. Bij een coöperatie staat de boer in het middelpunt. Bij een beursgenoteerde onderneming de aandeelhouder. En dat is straks bij ForFarmers het geval. De toon bij de presentatie van de jaarcijfers geeft dat al aan. Directeur Knoop heeft geen kaas gegeten van coöperaties en dat klinkt in alles door.

Het kan ook anders. Ook met goede resultaten, maar dan voor de boer. Coöperaties als Agrifirm en ook FrieslandCampina zijn daarvan goede voorbeelden. Dat Forfarmers een andere koers kiest, blijft voor mij een raadsel.

Wij zijn een trouw lid. De vraag is bij ons echter of we dat straks wel willen blijven als de aandeelhouder centraal staat. Wij hebben dan ook de vrijheid om elders te winkelen.

Beheer
WP Admin