AlgemeenOpinie

Markt dwingt FrieslandCampina tot scherpere eisen

Melk is al lang veel meer dan Joris Driepinter en Frau Antje. Melk geldt steeds meer als grondstof voor hoogwaardige industriële toepassingen. De eisen voor dit topsegment voedingsproducten liggen torenhoog. Logisch ook dat de basiseisen voor melk worden aangescherpt.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina legt een nieuwe reeks eisen voor aan haar leden. Met het programma Focus Planet is het basisniveau aardig opgeschroefd, maar het is niet genoeg.

Goede en veilige melk

In 2016 zijn nieuwe stappen nodig om de positie te versterken, betoogt het bedrijf. Focus Planet staat voor kwalitatief goede, veilige en hygiënische melk geproduceerd op een gezonde en duurzame manier. FrieslandCampina wil dat daar in 2016 de KringloopWijzer bijkomt.

Ook moet de veehouder aantoonbaar maken dat hij goed voor zijn kalveren zorgt; ze drie dagen biest geeft. Aanpak van een positieve uitslag voor groeiremming, verhoging boterzuur of overschrijding dierdagdosering behoeft geen betoog.

Geen alternatief

Vooropgesteld, een veehouder kiest voor het houden van dieren en niet om te boekhouden. In dat licht is de aanscherping geen verbetering. De markt echter dwingt een bedrijf, en met hem de leveranciers, om aan de hoogste eisen te voldoen. Er is simpelweg geen alternatief.

Bij regels hoort handhaving

En hoe wrang ook: bij regels hoort handhaving. Het is goed dat het palet maatregelen bij fraude of overtreding breder wordt. Alleen uitsluiting is te beperkt en te rigoureus.

Beheer
WP Admin