Commentaar

2145 x bekeken 4 reacties

Markt dwingt FrieslandCampina tot scherpere eisen

Melk is al lang veel meer dan Joris Driepinter en Frau Antje. Melk geldt steeds meer als grondstof voor hoogwaardige industriële toepassingen. De eisen voor dit topsegment voedingsproducten liggen torenhoog. Logisch ook dat de basiseisen voor melk worden aangescherpt.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina legt een nieuwe reeks eisen voor aan haar leden. Met het programma Focus Planet is het basisniveau aardig opgeschroefd, maar het is niet genoeg.

Goede en veilige melk

In 2016 zijn nieuwe stappen nodig om de positie te versterken, betoogt het bedrijf. Focus Planet staat voor kwalitatief goede, veilige en hygiënische melk geproduceerd op een gezonde en duurzame manier. FrieslandCampina wil dat daar in 2016 de KringloopWijzer bijkomt.

Ook moet de veehouder aantoonbaar maken dat hij goed voor zijn kalveren zorgt; ze drie dagen biest geeft. Aanpak van een positieve uitslag voor groeiremming, verhoging boterzuur of overschrijding dierdagdosering behoeft geen betoog.

Geen alternatief

Vooropgesteld, een veehouder kiest voor het houden van dieren en niet om te boekhouden. In dat licht is de aanscherping geen verbetering. De markt echter dwingt een bedrijf, en met hem de leveranciers, om aan de hoogste eisen te voldoen. Er is simpelweg geen alternatief.

Bij regels hoort handhaving

En hoe wrang ook: bij regels hoort handhaving. Het is goed dat het palet maatregelen bij fraude of overtreding breder wordt. Alleen uitsluiting is te beperkt en te rigoureus.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Tuurlijk draai de duimschroeven maar aan, of is het misschien een afleidingsmanouvre om geen aandacht te trekken van wat die fabriek zelf aan overbodige plastic verpakkingen produceert waar inmiddels hele oceanen van vol liggen. Na Volkswagen vertrouw ik even geen een groot bedrijf met mooie gladde praatjes van PR managers.

 • schoenmakers1

  de huidige leden van fc durven toch niet op een ander te gaan, ze zijn volledig gehersenspoeld

 • farmerbn

  Fc verkoopt op de internationale markten maar andere zuivelbedrijven ook. Die andere zuivelbedrijven hebben lang niet zoveel eisen waaraan hun leveranciers moeten voldoen dan FC. Maw FC wil zich onderscheiden van de rest en laat de boer het verschil maken (met allerlei eisen en verplichtingen). Het is dus gewoon een keuze van FC om dit te gaan doen want het hoeft nergens voor.

 • Marcel v

  bij extra eisen hoort een tegenprestatie, ik neem aan dat fc met haar leveranciers aan het praten is over hoeveel ze hiervoor meer gaan betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.