Redactieblog

2463 x bekeken 4 reacties

Eer en winst van nog een babymelkfabriek

Weer komt er een fabriek voor de productie van babyvoeding bij in Nederland. Donderdag gaat de eerste paal de grond in op het IBF te Heerenveen.

Nederland lijkt daarmee helemaal 'the place to be' als het gaat om de productie van babyvoeding, want hadden we vroeger vrijwel alleen Nutricia, de laatste jaren hebben we ook (en vooral) FrieslandCampina, Ausnutria Hyproca en dan Oranje Nutrition. De exportwaarde van Nederlandse babyvoeding is in tien jaar tijd 50 keer vergroot.

Worden we er beter van?

Het is terecht iets om trots op te zijn. En misschien zit er voor de komende jaren nog wel meer groei in. Maar, wat worden we er financieel beter van als er nog weer een babyvoedingsfabriek(je) bijkomt?

Het levert extra export op en ook werkgelegenheid. Dat laatste is iets waar vooral lokale overheden blij mee zijn. Voor onze zuivelindustrie is het weer een klant erbij, want Oranje Nutrition koopt zijn grondstoffen bijna zeker van FrieslandCampina, Fonterra of Ausnutria Hyproca.

Chinezen komen winst ophalen

Het Chinese bedrijf komt echter niet voor niets naar Nederland om hier babyvoeding in elkaar te zetten. Het komt ook winst voor zichzelf ophalen. En dat betekent minder verdiensten voor ons. Door hier in Nederland een eindproduct te maken en dat in China af te zetten, valt meer te verdienen dan door hier een kant-en-klaar eindproduct te kopen en dat af te zetten in China.

Dit als kanttekening bij een nog steeds prima ontwikkeling.

Laatste reacties

 • Mfb

  Volgens mij hadden ze beter bij de duitse grens kunnen bouwen want de nederlandse markt is wel bijna leeg getrokken met al die nieuwe fabrieken.

 • Timpie

  Mfb, als het idd zo was dat men nu om onze melk verlegen zou zitten, zou de melkprijs wel hoger zijn toch?

 • alco1

  Prima omschreven Klaas.
  Het toont des te meer aan dat Nederland een Zuivelland is.
  Kwaliteit en vitamines zijn de peilers waar veel reclame door ontstaat. Dom dom dom dat wij ons vast zetten met fosfaatrechten.

 • hansvanbergen

  We moeten oprecht trots en blij zijn met deze ontwikkelingen. Dit hoort enerzijds bij een land waar hoge kwaliteits melk geproduceerd word en anderzijds een vrije markt economie heerst met een open structuur. Dit soort bedrijven zorgen voor hoge toegevoegde waarde. Mede gezien ook het feit dat er momenteel onder de kostprijs geproduceerd moet worden! Als Campina vind dat zij het alleenrecht moeten hebben op babyvoeding dan moeten zij alle veehouders als lid toelaten en dan is er geen melk meer voor andere producenten.

  Een andere optie zou kunnen zijn om Frico babyvoeding te verkopen. Dat is nu het goede moment. Met een contract dat je de grondstoffen mag blijven leven.

Of registreer je om te kunnen reageren.