Commentaar

608 x bekeken

Genoeg te doen

2013 was in de politiek een jaar van knopen doorhakken, 2014 wordt het jaar van de uitwerking. Tot vlak voor kerst was het in Den Haag spannend of en hoe belangrijke onderwerpen zoals het mestbeleid zouden worden afgerond.

Nu de kruitdampen optrekken, komt het aan op inventariseren en verder invullen.

Belangrijk zijn het mestbeleid en het toeslagenbeleid. Hoe komt die verplichte 5 procent 'braak' er precies uit te zien? Hoe krijgen die benodigde mestverwerkers nu echt vorm? Hoe wordt het stikstofbeleid verder ingevuld? Slagen provincies er eindelijk wél in om een acceptabel en werkbaar ganzenbeleid van de grond te krijgen? Lukt het om de schade te beperken bij de finale afbouw van de productschappen?

Er is ook een belangrijke, bijna principiële kwestie: de dierrechten in de intensieve veehouderij. Staatssecretaris Dijksma wil ze handhaven, maar terecht leggen sectororganisaties zich daar nog niet bij neer. Een essentiële kwestie is verder uiteraard de derogatie, hoeksteen van het mestbeleid. Besluitvorming hierover in het Europese nitraat comité onttrekt zich helaas grotendeels aan de democratische controle. Een schimmig gezelschap in Brussel wikt en beschikt. Dat zou toch anders moeten, want er staat veel op het spel.

Genoeg te doen dus voor politici, belangenbehartigers én hun kritische volgers, in dit nieuwe jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.