AlgemeenAchtergrond

Coops boos om ‘onverschillige uitspraken’ Van Kats

Coops Mengvoeders was één van drie bedrijven die zonder dit te weten met antibioticum furazolidon vervuilde veevoergrondstoffen kocht van Van Kats Food & Feed.

Directeur en eigenaar Henk-Jan Coops zegt dat zijn bedrijf na de ontdekking alle medewerking heeft verleend aan het in kaart brengen van partijen voer met furazolidone. Dat Van Kats wijst naar duivenpoep maakt Coops boos, maar van zakendoen met een onbetrouwbare partij was volgens hem geen sprake.

De affaire loopt al even en nu pas komt u naar buiten. Waarom zo laat?

“We zijn begonnen met onze afnemers; dáár lag de prioriteit. Vanaf het eerste moment dat de NVWA bij ons als afnemer van Van Kats aanklopte, hebben we alle medewerking verleend en niets verzwegen. Juist door onze openheid is onze naam in de media naar voren gekomen.”

Hoe heeft u na de vondst gehandeld?

“Al direct werd duidelijk dat het besmette voer al was uitgeleverd en geconsumeerd, waarmee het niet langer alleen een voerkwestie was. Onmiddellijk heeft Coops de volgende schakel benaderd. U moet weten dat Coops een echte regionale speler is, en ik ken bijna alle 250 klanten die we bedienen persoonlijk. De COV kreeg direct alle  UBN-nummers. Daarmee heb ik haaks gehandeld op de gedachte ‘hoe minder ik vertel, des te minder kan ik aansprakelijk worden gesteld’. Ik noem dat het nieuwe denken.”

Van Kats zegt dat de vervuiling het gevolg is van duivenpoep en dat u wellicht ook last heeft van duiven. Wat vindt u daarvan?

“Ik word oprecht boos als ik zo’n onverschillige uitspraak hoor. Verder wil ik me niet uitlaten over mogelijke oorzaken want speculaties zouden er maar een soap van maken. De expertise voor het beantwoorden van dergelijke vragen ligt bij de NVWA en voor zover ik weet hebben zij nog geen lek boven. Ik hoop echt dat u begrijpt dat dergelijke onverschillige uitspraken mij boos maken.”

De heer Van Kats sprak over soja, mais, rijst en palmproduct dat door elkaar in de loods zou liggen. Eerst zei Van Kats niet en toen weer wel aan Coops te hebben geleverd. Het lijkt niet de meest handige handelspartner. 

De vervuiling betrof alleen soja en normaliter kreeg Coops van Van Kats goede, gezonde producten. Het werd bij binnenkomst gecontroleerd. Het is ook een misverstand dat het bedrijf misschien niet had mogen leveren omdat ze niet Trustfeed-gecertificeerd is. Als handelsbedrijf volstond een GMP+-certificaat, en die had Van Kats.”

In hoeverre wordt Coops als bedrijf geraakt door de affaire?

“Het is een klap in ons gezicht geweest. Coops was niet betrokken bij de MPA-affaire, BSE of dioxine en nauwelijks tot niet bij de problemen met aflatoxine. Coops  werkt vanuit de filosofie dat de mens is wat hij eet en als je goed bent voor een dier, het dier goed zal zijn voor jou. Nu wordt dat unieke verkoopargument ondermijnd terwijl je er eigenlijk niets aan kunt doen. Het bedrijf is gelukkig geen moment gesloten geweest en ik neem binnen mijn mogelijkheden mijn verantwoordelijkheid tegenover afnemers.”

Bent u verzekerd en wil u Van Kats aansprakelijk stellen? Zelf zegt Van Kats al een regeling met u te hebben getroffen.

“Vanzelfsprekend beschikt Coops over een productaansprakelijkheidsverzekering met een polis die met zorg is opgesteld. Vanzelfsprekend stel ik Van Kats aansprakelijk. Van getroffen regeling is geen sprake.”

Beheer
WP Admin