Akkerbouw

Nieuws 1147 x bekeken

Ieren hekelen invoer van graan

De Irish Farmers Association (IFA) beschuldigt de graanhandel ervan de prijzen te ondermijnen door gerst en ander graan uit het buitenland in te voeren.

"Dat maakt de toch al ernstige inkomenssituatie voor veel akkerbouwers nog erger en vormt, in combinatie met een gebrek aan politieke wil om de problemen aan te pakken, een bedreiging voor de graanproductie in ons land", zegt Richard Kennedy, vice-voorzitter van IFA.

IFA eist ook dat de Europese Commissie anti-dumping en douanerechten op kunstmest uit niet-EU-landen moet schrappen. "Brussel moet de kosten van in de EU-goedgekeurde beschermingsmiddelen onderzoeken, omdat die aanzienlijk goedkoper zijn voor telers in andere grote graanregio’s in de wereld."

Ook toenemende lasten dankzij vergroening

Kennedy vindt daarnaast dat de Ierse regering iets moet doen aan de toenemende lasten voor akkerbouwers door de vergroeningsmaatregelen.

De voornaamste grief is echter de invoer van buitenlands graan, aldus Liam Dunne, voorzitter van de sectie graanverbouwers: "Handelaren halen vlak voor de oogst op gang komt de oude trucs weer uit de doos. Ze gebruiken de dreiging van invoer om de nationale prijzen te ondermijnen in een poging marktaandeel te veroveren en hun eigen inkomsten op te voeren. In veel gevallen voeren ze gerst van slechtere kwaliteit in. Handelaren en voerfabrikanten zijn huiverig om  akkerbouwers een prijsopgave te geven. De oogst lijkt goed te worden, dus er is voldoende aanvoer van nieuwe gerst beschikbaar. De akkerbouw is de laatste jaren al met zo’n 45.000 hectare gekrompen en zal geheel uit Ierland verdwijnen als er niet snel wat verbetert."

Of registreer je om te kunnen reageren.