Akkerbouw

Nieuws 1320 x bekeken

Aardappelras Sinora haalt achterstand in

Het halfvroege aardappelras Sinora heeft in België de groeiachterstand ingelopen. De instituten PCA en Inagro haalden bij de laatste proefrooiing omgerekend gemiddeld 42 ton aardappelen per hectare na 103 groeidagen.

De opbrengsten op de zeven praktijkpercelen die PCA en Inagro volgen, variëren van 32 tot 50 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst op 103 groeidagen is hoger dan in de voorgaande jaren dat het ras wordt bemonsterd.

Gemiddelde opbrengsten

Drie praktijkpercelen zijn laat gepoot (begin mei). Daar ligt de opbrengst gemiddeld op 39 ton per hectare. De vroeg gepote percelen zitten gemiddeld op 44 ton. Op alle praktijkpercelen groeien de aardappelen gemiddeld 700 kilo per hectare per dag. Gemiddeld valt 35 ton per hectare in de grove sortering (50-op). De laatste jaren werd in deze tijd van het jaar een totale opbrengst gehaald van 41 ton per hectare, waarvan 33 ton in de maat 50-op.

Ondanks regen geen rotte knollen

Het onderwatergewicht is met 379 tot 416 gram voldoende. Ondanks alle regen zaten er geen rotte knollen in de monsters Sinora. In twee monsters zijn drijvers gevonden. Bij het ras Bintje constateert PCA hier en daar hergroei, maar dit is geen algemeen verschijnsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.