Akkerbouw

Nieuws 838 x bekeken

Weekexport uien naar 12.000 ton; totaal blijft hoog

De Nederlandse uienexport daalde in week 17 naar 11.990 ton uien. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis.

Daarmee zakt de export aan het eind van het seizoen ruim onder de 15.000 ton. Door de tegenvallende kwaliteit van de uien zijn sorteerders en exporteurs zeer voorzichtig om uien naar verre bestemmingen te transporteren.

Toch is er dit jaar al een flinke hoeveelheid uien de grens over gegaan. Het totale exportvolume ligt dit seizoen tot en met week 17 op 922.506 ton uien. Dat is 43.791 ton meer dan dezelfde periode een jaar eerder. Het gemiddelde weekvolume komt daarmee op 21.964 ton.

Veel uien naar Brazilië

Het grootste verschil ten opzichte met vorig jaar komt door de volumes uien die naar Brazilië zijn verscheept. In totaal heeft Brazilië dit seizoen 102.188 ton uien afgenomen. Vorig seizoen tot en met week 17 nam het land 74.293 ton uien af.

De grootste afnemer blijft Senegal met een totale import van 155.617 ton uien. Vanaf week 7 heeft Senegal geen uien meer afgenomen, doordat de poort sloot voor buitenlands product.

Of registreer je om te kunnen reageren.