Akkerbouw

Nieuws 4219 x bekeken

Pootgoedexport eindigt als vierde op ranglijst

Den Haag – De uitvoer van Nederlandse pootaardappelen komt op de vierde plaats van de ranglijst opgemaakt sinds 2000. Afgelopen seizoen is in totaal 769.586 ton pootgoed geëxporteerd, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

Grootste afnemer van Nederlands pootgoed is dit jaar Algerije. De op een na grootste klant is België. De verkoop aan België deed met een totale hoeveelheid van 76.037 ton vrijwel niet onder aan die van vorig jaar. Daarmee overtreft de afzet naar de zuiderburen de export op Duitsland. De Duitsers kochten ruim 15.000 ton minder pootgoed uit Nederland dan een jaar geleden. De afzet naar de oosterburen zakte naar zo'n 74.000 ton.

De export naar Rusland komt uiteindelijk net iets boven 17.000 ton. Ondanks alle ophef omtrent deze exportmogelijkheid is de late afzet naar Rusland maar net iets groter dan de traditionele late export naar Oezbekistan die uiteindelijk op 15.634 ton beland.

De afzet binnen de Europese Unie bleef dit seizoen steken op 361.434 ton. Daarmee is de verkoop aan andere EU-lidstaten veel kleiner gebleven dan in de voorgaande twee jaren. Vergeleken met vorig jaar is de EU-verkoop zelfs 65.000 ton kleiner gebleven. Dit komt neer op een daling van ruim 15 procent. Alle grote afnemers kochten veel minder pootgoed, behalve België.

Of registreer je om te kunnen reageren.