Akkerbouw

Nieuws 1065 x bekeken

NAV wil af van strafblad bij teeltverorderingen

Noordhoek - De Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) pleit voor bestuurlijke boetes bij overtredingen van teeltverordeningen. De bond vindt het strafrecht een te zware sanctie.

Teeltverordeningen zijn door de agrarische sector zelf opgesteld en vielen onder het tuchtrecht van het Productschap Akkerbouw. Bij het opheffen daarvan zijn veel teeltverordeningen overgegaan naar het ministerie van Economische Zaken (EZ) en opgenomen in de Plantenziektenwet en de Wet Zaaizaad en Pootgoed. Daarin zijn sancties opgenomen op overtredingen, namelijk bestuursdwang, last onder dwangsom en een strafrechtelijke boete. Bestuursdwang en last onder dwangsom zijn beide geschikt om iemand te dwingen iets te doen of na te laten of om iets te herstellen. Echter, een overtreding van een teeltverordening die niet te herstellen is, valt tegenwoordig onder het strafrecht. Een bestuurlijke boete kan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden opgelegd zonder tussenkomst van een rechter. Zo’n boete levert geen aantekening op in het justitieel dossier (het oude ‘strafblad’)

De kwestie kwam gisteren aan de orde in een gesprek op het ministerie van EZ met vertegenwoordigers van de Brancheorganisatie Akkerbouw. Op 24 juni wordt erover gesproken met staatssecretaris Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.